Trócsányi László: A jogállamiságot védi majd a közigazgatási bíróság

Trócsányi László
Trócsányi László magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár. 2000 és 2004 között Magyarország brüsszeli nagykövete, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották. Tisztségét 2010-ig töltötte be, amikor kinevezték Magyarország párizsi nagykövetévé. 2014. június 6-án Magyarország igazságügyi miniszterévé nevezte ki Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.
Vágólapra másolva!
A jogállamiságot védő fontos intézményt fognak felállítani a legfelsőbb közigazgatási bírósággal - emelte ki az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Trócsányi László azt mondta: a legfelsőbb közigazgatási bíróság létrehozásával egy „kétfejű” igazságszolgáltatási rendszert hoznak létre. Vannak, akik félelmet gerjesztenek ezzel kapcsolatban, pedig ilyen intézmény Európa számos országában létezik - jegyezte meg a miniszter.

Trócsányi László Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter azt is elmondta, a jövő héten benyújtandó Stop Soros törvényjavaslat-csomagban lesznek változások a korábbi javaslathoz képest. Példaként említette, hogy ez már tartalmaz alaptörvény-módosítást, a Btk. és a rendőrségi törvény módosítását is. Szerepel benne például az ideiglenes távoltartás intézménye, amelyet azok ellen alkalmazhatna a rendőrség, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy az illegális migrációt szervező tevékenységet folytatnak - tette hozzá.

Trócsányi László - aki 2014 után az új kormányban is igazságügyi miniszter - azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnöktől két fő feladatot kapott erre a ciklusra. Azt, hogy a nemzetközi vitákban foglalja össze Magyarország jogi érveit, valamint végezzék el az alkotmányos intézmények - köztük az igazságszolgáltatás - értékelését - fejtette ki.