Václav Klaus: Brüsszel új kommunista embertípust akar létrehozni

Václav Klaus Václav Klaus a Cseh Köztársaság második elnöke, korábbi cseh miniszterelnök, illetve csehszlovák pénzügyminiszter. Az egyik legjelentősebb cseh párt, a Demokratikus Polgári Párt alapítója, korábbi elnöke és tiszteletbeli elnöke
Václav Klaus a Cseh Köztársaság második elnöke, korábbi cseh miniszterelnök, illetve csehszlovák pénzügyminiszter. Az egyik legjelentősebb cseh párt, a Demokratikus Polgári Párt alapítója, korábbi elnöke és tiszteletbeli elnöke
Vágólapra másolva!
Václav Klaus, Csehország volt államfője és miniszterelnöke interjút adott az Origónak a kétnapos „Európa jövője” című V4-es konferencián, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány rendezett. A volt államfő beszélt az Európai Unióról, azon belül is a V4-ekről. Elmondta továbbá, hogy szerinte mi lehet a migrációs válság megoldása, és hosszasan méltatta a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Hogyan látja Európa és az Európai Unió mostani állapotát? Ön szerint mire lehet számítani az elkövetkezendő években, évtizedekben Európában?

Én köztudottan kritikus vagyok az európai integráció ideológiája kapcsán. Írtam könyvet és cikkek százait is erről. Egy szavam sem lenne az európai integráció első lépcsője, első szintje ellen, ami sokkal kevésbé volt ilyen nagyságrendű egységesítés a maastrichti szerződés előtt.

A kezdeti időszakban ugyanis az Európai Unió nem jelentett mást, mint a nemzetek közösségét. Manapság az Európai Unió eljutott a nemzetek közösségétől az egységesítési elképzelésig, az Európai Egyesült Államokig.

Ennek fő célja, hogy megpróbálja kivégezni a nemzetállamokat, és megpróbálja eliminálni a nemzeteket.

Ennek abszolút ellene vagyok, és ezért teljes mértékig kritikus vagyok az EU-val szemben.

Ami pedig a jövőt illeti: azt gondolom, hogy vissza kellene térni az eredeti elképzelésekhez, azaz a nemzetek Európájához. Azonban nem vagyok biztos abban, hogy ez még lehetséges.

Václav Klaus, a Cseh Köztársaság második elnöke, korábbi cseh miniszterelnök. Az egyik legjelentősebb cseh párt, a Demokratikus Polgári Párt alapítója, korábbi elnöke és tiszteletbeli elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo


Mit gondol, milyen okok állnak ennek a soha nem látott méretű migrációnak a hátterében? Mennyire terheli felelősség az európai vezetőket a bevándorlási helyzet eszkalálódásában?

Írtam egy könyvet a tömeges migrációról, amelyet újra kiadtak nyolc európai nyelven, többek közt magyarul is. A könyvem első fejezete különbséget tesz két teljesen különböző jelenség között: az egyik az úgynevezett „egyéni migráció” a másik a „tömeges migráció”. Az egyéni migráció századok óta létezik, az ellen semmi kifogásom nincs, az egy spontán, egyéni dolog. A tömeges migráció valami más. Nem hiszem azt, hogy emberek tömegei Szomáliában, Szenegálban, Koszovóban, Afganisztánban és Szíriában egységesen, maguktól döntöttek volna amellett, hogy „na mi most Európába megyünk”.

Mindenki a migráció pozitív hatásairól vagy esetleg a negatívakról beszél. Én pedig mindig azt kérdezem, hogy most az egyéni vagy a tömeges migrációról beszélünk. Ez két teljesen különböző dolog. Az európai politikai elit nem akar ezek között különbséget tenni. Véleményem szerint az európai politikai elit egy olyan atmoszférát teremtett, amelynek szükségszerű eredménye volt a tömeges migráció, és végül ténylegesen is behívták a migránsokat.

A tömeges migráció hátterében ott állt az az őrült szociális politika, amit az európai országok folytattak, azaz, hogy valamennyi migráns bőkezű szociális juttatásokban részesülhetett, plusz hozzájárult ehhez az a tény is, hogy Angela Merkel explicite kimondta, hogy „gyertek, várunk benneteket”.

Egy előadásában úgy fogalmazott, hogy „a tömeges bevándorlás elkerülhetetlenül aláaknázza az Európában fokozatosan kifejlődött társadalmi és kulturális struktúrákat.” Mire gondolt itt pontosan? Ez az, aminek a nyomait már láthatjuk is Nyugat-Európában: eltünedező keresztek, templomok, bántalmazott nők, rettegő keresztények és zsidók, közterületen imádkozó muszlimok? Kijelenthetjük, hogy a migrációs válság felszínre hozta Nyugat-Európa morális válságát, ami nálunk Közép-Európában nem mutatkozik, mivel a korábbi értékek stabilabbak?

Egyik része a kérdésnek, hogy miért érvelnek a tömeges bevándorlás mellett az európai vezetők, a másik része már a következmény, az eredménye ennek a gondolkodásnak. Az első része tekintetében úgy gondolom, hogy az európai politikai vezetők, mint például Angela Merkel hisznek a tömeges bevándorlásban, azaz a valójában destruktív, multikulturális ideológiában.

Ők hisznek, ebben a nevezzük úgy, „perverz” ideológiában. Ez a magyarázatom arra, hogy miért történt minden úgy, ahogy. Másrészről pedig szerintem ezek az európai vezetők ki akarják végezni a nemzetállamokat és a nemzeteket.

Szivesen veszem, ha fiatalok külföldön tanulnak. De az Erasmus program az más. Az Erasmus arra jó, hogy keverje az európai populációt.

Ezzel gyakorlatilag egy új „kommunista embertípust” szeretnének létrehozni. Önök nem emlékeznek, de a kommunizmus szlogenje gyakorlatilag ugyanez volt: megvalósítani az „új kommunista embertípust”. Most az európai vezetők egy új európai embertípust kívánnak létrehozni, amelyet az előadásomban „homo bruxellarum-nak” neveztem. Ez az alapötlet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az látható - ahogy azt a magyar miniszterelnök is megfogalmazta - hogy Európa kettészakadt: bevándorlóországokra és nem bevándorlóországokra. Hogyan értékeli a magyar miniszterelnök és a magyar kormány politikáját a migráció tekintetében?

Nagyon tisztelem és teljes mellszélességgel támogatom a miniszterelnökük, Orbán Viktor politikáját. Végigkísértem a politikai karrierjét, és teljesen egyetértek az ő politikájával.

Nagyon erős nézeteim vannak ezzel a kérdéssel kapcsolatban Orbán Viktortól függetlenül is!
Csak azt látom, hogy sajnos egyedül van Európában ezekkel az erős és egészséges nézetekkel.

Szóval úgy látja, hogy Orbán Viktor teljesen egyedül van Európában ezekkel a nézetekkel?

Ez az, amit folyton kérdezek mindenhol Európában. Úgy gondoljátok, hogy egyedül vagytok Európában a nézeteitekkel? Igen, talán egyedül vagyunk a nézeteinkkel a politikai vezetők között, de nem az európai emberek között. Mert normális gondolkodású európai emberek milliói értenek egyet velünk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy mi – azaz a V4-ek - vagyunk Európa jövője. Egyetért ezzel? Mi lehet a V4-ek szerepe ebben a bizonytalan, és valljuk be, tehetetlen EU-ban? Mennyire elégedett a szövetséggel?

Nagyon szeretném, ha ez így lenne. Azonban egy dolog a kívánság, az álom, és egy másik dolog a valóság. Én attól tartok, hogy a V4-ek nem fogják tudni Európa jövőjét képviselni. Én nem szeretek hiú ábrándokat kergetni. Én is nagyon szeretném ezt, de nem látom, hogy ez megvalósulhatna. Ennek pedig az az oka, hogy egyelőre nem látom, hogy a V4-ek egy közös politikát tudnának képviselni. Nálunk a Cseh Köztársaságban jelenleg nincs senki a politika csúcsán, aki hasonló lehetne, mint Orbán úr.

A cseh kormány ma még egyrészt nem is létezik, másrészt pedig egyetlen valamire való elképzelésük sincs, hogy hogyan oldják meg az elkövetkezendő napokat, heteket, hónapokat. És egy hasonló kaliberű, gondolkodású politikus sincs, mint az önök miniszterelnöke.

Szlovákiában egy puccs után vannak, és nincs senki, aki hasonló nézeteket vallana, mint Orbán úr. Nézzük Lengyelországot: nagyon tisztelem a vezetőiket, különösen egyetértek Kaczyński úr nézeteivel, de nem gondolom, hogy az első számú probléma számukra a migráció kérdése lenne. Ennek két oka van. Egyrészt egyáltalán nincs migráció Lengyelországba, és nemcsak Szomáliából, vagy Szíriából nincs, hanem keletről sem. Lengyelországban a legkevesebb a külföldön született emberek aránya. Szóval a lengyelek emiatt nem értik igazán a migráció problémáját. Másrészt Lengyelország kivándorlóország. Hiszen a kommunizmus bukása után sok millió lengyel hagyta el a hazáját. Szóval a lengyelek a fentiek miatt nem érzik annyira komolynak a migrációs válságot, mint amennyire kellene. Harmadrészt Lengyelország első számú politikai témája Oroszország, Kaczyński úrnak főképp. És Oroszország folytonos tematizálása egy kissé képtelenné teszi a lengyeleket más fontos ügyek megvitatására.


Milyen eredményre számít a jövő évi Európai Parlamenti választáson? Megbukhat-e a mostani globalista, bevándorláspárti elit?

Újra mondom, tegyünk különbséget a vágyálmok és a racionális előrejelzések között. Ha az őszinte véleményre kíváncsiak, nem hiszem, hogy jövőre forradalom várható. Az emberek nem veszik túl komolyan az EP választásokat, mert az gondolják, hogy az Európai Parlament egy vicc, az nem egy igazi Parlament. Szlovákiában az emberek 12 százaléka szavazott az Európai Parlamenti választásokon, és Csehországban is igen kicsi volt a részvétel.

Talán a migrációs válság, ami egy új jelenség, segítségünkre lehet, de úgy tűnik, hogy egy kicsit ez a téma is alábbhagyott.

Úgy gondolom, hogy jelentős változás nem lesz sajnos a következő parlamenti választások után.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A bevándorlás valós értékeléséről megjelent „Népvándorlás” című könyve kapcsán azt nyilatkozta, hogy a migrációs válság kezelésére az egyetlen valódi megoldás a tömeges népvándorlás megállítása. Ön szerint mi lehet ennek az útja?

Ez egy jó kérdés. A népvándorlás kapcsán mindenki technikai, adminisztratív és törvényalkotási megoldási részletekről beszél, és azután jutnak csak nehézkes, valószínűtlen megoldási javaslatokra.

Az én válaszom egyszerű a migrációra. És amit az emberek igazán szeretnének, hogy a politikai vezetők végre kimondják: nem, nem és nem a tömeges bevándorlásra.

A migráció megoldása tekintetében a politikai döntés abszolút alapvető.

Azonban a jelenlegi európai vezetés nem mond nemet a tömeges migrációra.