Benkő Tibor: A biztonságért folyamatosan tenni kell

2018.05.27. 17:46

Benkő Tibor honvédelmi miniszter vasárnap Budapesten, a magyar hősök emlékünnepén azt mondta, magától nincs béke és a biztonság, folyamatosan tenni kell érte.

Benkő Tibor a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a Magyar Katonahősök Emlékművénél mondott beszédében azt mondta: „A magyar hősök emléknapján nemcsak a hősi halált halt katonákra, hanem azokra a polgári, civil emberekre is emlékezünk, akik a hazáért, az ország függetlenségéért, szabadságáért, a magyar nép boldogulásáért áldozták az életüket. A legnagyobb hálával, tisztelettel és köszönettel tartozunk nekik."

A miniszter azt is mondta, nekik köszönhető, hogy létezik Magyarország, léteznek a magyarok, létezik a nemzet.

Benkő Tibor szerint a hősöket tisztelni, becsülni kell, nem gyászolni kell őket, hanem emlékezni rájuk.

„Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni mindenkit, köztük azt a fiatal nemzedéket is, amely a mai gyereknapon vidáman ünnepel, ma a békében és biztonságban élhet. A történelem igazolja, hogy a béke és a biztonság mennyire törékeny. Fontos, hogy a fiatal generáció is megismerje a történelmet, és tudják, elődeik mi mindenért küzdöttek" - mondta.

Mint fogalmazott, sokat kell még tenni azért, hogy mindenki úgy gondolkodjon, „ez a haza, ez a föld" a legnagyobb kincs.

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el a Magyar Katonahősök Emlékművénél mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Böröndi Gábor vezérkarifőnök-helyettes és Szegő László, a köztársasági elnök szárnysegédje.

Az Országgyűlés a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvényben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

Az emlékünnep alkalmából országszerte sok településen tartanak megemlékezést, szentmisét, koszorúzást.