A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított Stop Soros törvényjavaslatot, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szerint a parlamenti választáson részt vevők egyértelműen kinyilvánították: nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, ezt a célt segíti elő a Stop Soros.

A Fidesz frakcióelnöksége üdvözli, hogy a szigorodó Stop Soros törvénycsomag szerint - amely kedden kerül az Országgyűlés elé - önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, ez ugyanis kellő súlyt ad ahhoz, hogy megfékezhessék a törvénytelen migráció szervezését, amely biztonsági kockázatot jelent - mondta Kocsis Máté, aki a törvénycsomag súlypontjának tartja a Btk.-módosítást.

Migránsok BudapestenFotó: Csanádi Márton - Origo

Az előterjesztés szerint a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez. Ez - vétségi alakzatban - 50-90 nap elzárással büntetendő - ismertette a frakcióvezető a tervezett szabályozást.
Elmondta azt is: ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő.
A szervező tevékenység - definíciója szerint - megvalósulhat úgy, hogy

határmegfigyelést szervez valaki, információs anyagot készít, terjeszt vagy erre megbízást ad, illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot épít vagy működtet.

Ezen esetekben kitiltásnak is helye van a javaslat szerint.
Kocsis Máté leszögezte: abból nem engednek, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni.
Egy kérdésre válaszolva elmondta még: a héten benyújtják a Stop Soroshoz kapcsolódó alaptörvény-módosítási javaslatot is, a szándékuk pedig az, hogy az Országgyűlésben párhuzamosan tárgyalják a két indítványt.