Hatmillióba kerül az ÁSZ megrongált épületének helyreállítása

2018.05.28. 12:38

Több mint hatmillió forintba kerül az Állami Számvevőszék megrongált székházának helyreállítása. Az ÁSZ által használt műemléki védettség alatt álló épületet január 17-én rongálta meg Gulyás Márton a társaival, összefestékezték a teljes homlokzatot. A károk helyreállítása hétfőn kezdődött meg. Az ÁSZ szerint a vandál támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg, és az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az ügyben megtették a szükséges jogi lépéseket.

A Soros György által támogatott Gulyás Máton és csapata narancssárga festékkel öntötte le az Állami Számvevőszék épületét, főleg azt a réztáblát, amin az intézmény neve szerepel, valamint több helyen narancssárgára festették a falat. A falak és az üvegfelületek mintegy 20-30 méter hosszan festékesek lettek.

Forrás: aszhirportal.hu

Az ÁSZ munkatársai a támadás után azonnal elkezdték lemosni a festéket, de nem sikerült teljesen eltűntetni. A porózus szerkezetű, antik kőburkolat apró réseiben

több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott.

Forrás: aszhirportal.hu

Az ÁSZ szakvéleményeket és ajánlatokat kért be az okozott kár pontos megállapítása érdekében, valamint egyeztetett az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal a helyreállításról. Ezek alapján

az okozott kár kijavításának teljes költsége 6.096.899 forint.

Ebbe beletartozik a homlokzati kőburkolat tisztítása, a vakolt felületek javítása és festése, valamint az épület állványozása - írja az aszhirpoltal.hu.

Forrás: aszhirportal.hu

Az Állami Számvevőszék szerint a rongálók a nemzeti vagyont rongálták meg,

az adófizető embereknek okoztak kárt.

Forrás: aszhirportal.hu

Az okozott kár mértékéről az ÁSZ tájékoztatta az ügyben eljáró hatóságot, továbbá a megtérítése érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket.

Forrás: aszhirportal.hu

Az ÁSZ székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette.

Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK