Lecserélhetik a magasságkorlátozó kaput a ferihegyi buszbaleset miatt

2018.05.30. 08:13

Szinte lehántotta az emeletes busz tetejét a Ferihegyre vezető úton lévő magasságkorlátozó kapu. A hétfői sokkoló eset után most vizsgálják annak lehetőségeit, milyen megoldás akadályozhatná meg a további szerencsétlenségeket - írja a Blikk.

Hétfő éjjel egy emeletes busz ütközött bele egy magasságkorlátozó kapuba Budapesten a Ferihegyre vezető úton. A busz tetejét szinte lecsapta a kapu. Az ukrán buszon 48-an utaztak. A balesetben 28-an megsérültek, közülük nyolcat súlyos állapotban szállítottak kórházba. Most vizsgálat indult.

A sofőrnek tudnia kellett a busz méreteitForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tűzoltóknak négy sérültet kellett lehozniuk a busz felső szintjéről, a többi utas segítség nélkül hagyta el a roncsot. 

Az 52 éves sofőr ellen most eljárás indult tömegszerencsétlenséggel végződő baleset gondatlan okozása miatt.

Vizsgálják, hogy milyen megoldás előzheti meg a további baleseteketForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az Origónak korábban nyilatkozott egy közlekedésbiztonsági szakember, aki többek közt elmondta, hogy a sofőrnek tudnia kellett a busz méreteit, és előre azt, hogy milyen útvonalon halad, és ott mivel szembesülhet. Hozzátette, az is előfordulhat, hogy a vezető elfelejtette, hogy emeletes busszal van.

Blikk a kapuért felelős Budapest Közút Zrt.-től megtudta, hogy ezentúl még többet fogják táblákon figyelmeztetni a sofőröket a kapura, de a kapuk cseréjét is megfontolják.

Megvizsgáljuk, hogy lehetséges-e olyan megoldás, ami megelőzi a súlyos balesetet, de kisebb erőhatással jár. Ám legfontosabb a közlekedési szabályok betartása - mondta a Blikknek Pálffy Renáta, a Budapest Közút Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

Az országban nem először okoz súlyos balesetet magasságkorlátozó kapu. 2006-ban például egy szerb busz tetejét tépte le egy, az eset során két ember meghalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK