Jelentős sikert hozott Szijjártó Péter washingtoni látogatása

2018.05.31. 09:47

Jelentős eredményeket hozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni látogatása, ahol tárgyalásokat folytatott az amerikai külügyminiszterrel, Mike Pompeóval. Megegyeztek abban, hogy együttműködnek az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy világszerte megvédik a keresztény közösségeket. Szijjártó Péter a washingtoni izraeli nagykövetségen arról beszélt, hogy Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, tisztességes megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A magyar külügyminiszter az ukrán külügyminiszterrel is tárgyalt az amerikai fővárosban, és sikerült előrehaladást elérni a magyarokat megbélyegző ukrán oktatási törvény ügyében.

Magyarország és az Egyesült Államok megerősítette stratégiai szövetségét - értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott megbeszélését Washingtonban. A tárcavezető kiemelte: megerősítették, hogy az Egyesült Államok természetes szövetségeseként tekint Magyarországra és az egész közép-európai térségre. Szijjártó Péter biztosította az amerikai külügyminisztert arról, hogy Magyarország nem fog beállni az Egyesült Államokat most már lassan hobbiszerűen bíráló európaiak sorába. 

Áttörést hozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni látogatásaForrás: MTI/Kkm

Közös megközelítések

Mint mondta, Magyarország továbbra is „kiegyensúlyozottan, mindenfajta kritikát és kommentálást mellőzve fog hozzáállni” az amerikai kül- és belpolitikai döntésekhez. A jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány politikai megközelítései között rendkívül sok hasonlóság van, mindketten nagyon fontosnak tartják a saját polgáraik biztonságának garantálását - magyarázta.

Továbbra is együttműködnek rendkívül fontos külpolitikai kérdésekben, így az ENSZ-reform vonatkozásában és abban a tekintetben is, hogy Izraellel szemben tisztességes nemzetközi megközelítést szeretnének kivívni - mutatott rá. Hozzátette: együttműködnek továbbá az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint abban is, hogy világszerte a keresztény közösségeket megvédjék.

Javul hazánk energiabiztonsága

A külügyminiszter kitért rá: az Egyesült Államoknak nagy szerepe lesz Magyarország energiaellátásnak biztosításában, ugyanis ígéretet kapott arra, hogy a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja. Kitért rá: az amerikai vállalatok alkotják ma már a második legjelentősebb beruházói közösséget Magyarországon, 1700 amerikai cég százezer magyarnak ad munkát. A mostani tárgyaláson megerősítették a gazdasági együttműködés fejlesztése iránti igényüket - közölte.

Hangsúlyozta: fontos a védelmi együttműködés megújítása is, ezért átadta amerikai kollégájának a leendő magyar-amerikai védelmi együttműködés megállapodásra vonatkozó magyar javaslatokat. Erről már két tárgyalási forduló lezajlott, egyértelmű politikai akarat van mindkét oldalról a megállapodás megújítására - mondta. Hozzáfűzte: most abban állapodtak meg, hogy felgyorsítják ezt a folyamatot. Szijjártó Péter emlékeztetett: ugyan eddig is magyar katonák szolgáltak amerikaiak vezette missziókban, de megállapodtak abban, hogy a NATO által elindítani szándékozott iraki kiképzési misszióban magyar katonák is részt vesznek, erről haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket.

Szijjártó Péter és Mike Pompeo megbeszélésén rengeteg közös pont voltForrás: MTI/Kkm

Szigorú határvédelem

Megjegyezte: a megbeszélésen felvetődött, hogy a NATO-tagállamoknak mielőbb meg kellene felelni az úgynevezett kétszázalékos elvárásnak, azaz annak, hogy a hazai össztermékük 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, és Magyarországnak világos menetrendje van arra, hogy miként érheti el ezt a célt. Arról is beszélt, hogy Magyarországnak rendkívül fontos a regionális biztonság, stabilitás, és ennek egyik alapja a kisebbségek védelme egész Európában, de kiváltképp Közép-Európában.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a területeinek a 98 százalékát elveszítette azon nemzetközi koalíció tevékenységének köszönhetően, amelyet az Egyesült Államok vezet, és Magyarország is részt vesz benne. Az Iszlám Állam ezért taktikát váltott, és elkezdte a korábban külföldről érkezett harcosainak visszaküldését Európába és a világ más pontjaira, és ez ellen szigorú határvédelemmel lehet védekezni, ezért fenn kell tartani a határaink megvédésének képességét - vélekedett.

Előrelépés az oktatási törvény ügyében

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a találkozón szó volt az ukrán oktatási törvény ügyéről is. Tájékoztatta amerikai kollégáját, hogy korábban egyeztetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akivel abban maradtak, hogy a megoldásra koncentrálnak, és a jövővel, nem a múlttal foglalkoznak. Ez a megközelítés az Egyesült Államok támogatását is bírja - mutatott rá a tárcavezető.

Szijjártó Péter előrelépést ért el az ukrán oktatási törvény ügyében is Pavlo KlimkinnelForrás: MTI/Kkm

Elmondta: az amerikai kormányzat eddig is nagyon aktívan vett részt a kérdés megoldásában, az amerikai külügyi tisztségviselők rendszeresen felhozták a témát az ukrán kormányzati szereplőknek, és az Egyesült Államok fellépése, segítsége nélkül nem érték volna el, hogy összehívják a magyar-ukrán kormányközi munkacsoportot június végére, azt, hogy az ukrán oktatási miniszter hivatalos tárgyalásra hívta a KMKSZ vezetőit, azt, hogy a 2023-ig tartó meghosszabbítása az oktatási törvény alkalmazásának már az ukrán parlamentben napirendjén van, továbbá azt, hogy a magániskolák kivétele a jogszabály hatálya alól jól halad előre.

Szijjártó Péter arra kérte Mike Pompeót, hogy az elkövetkező időben is támogassák a magyar-ukrán tárgyalásokat, és tegyék világossá Ukrajnának, hogy a kisebbségek ügye fontos kérdés, a nemzetközi jogszabályoknak ebben a tekintetben is mindenkinek meg kell felelni, függetlenül más geopolitikai kérdésektől.

A két miniszter egyetértett abban, hogy Európában

el kell érni az energiaforrások diverzifikációját

valamint szót ejtettek az amerikai befektetésekről is Magyarországon, és a védelmi együttműködési megállapodásról.

Magyarország büszke a zsidó közösségére

Magyarország elkötelezett az európai keresztény-zsidó örökség védelme mellett, és büszke az országban élő zsidó közösségre - mondta Szijjártó Péter a washingtoni izraeli nagykövetségen Herzl Tivadar emlékére tartott koncert előtt. Beszédében kiemelte: Budapesten a Dohány utcai zsinagógához nagyon közel található az egyik legnagyobb katolikus templom, ami jól illusztrálja, hogy a zsidó és keresztény emberek békében élhetnek együtt Magyarországon.

Szijjártó: Magyarország büszke a zsidó közösségéreForrás: MTI/Kkm

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ugyanakkor Nyugat-Európában sokak szerint egyfajta posztkeresztény, posztnemzeti korszak van, pedig ha Európa megfeledkezik a zsidó-keresztény örökségéről, arról, hogy Európa nemzetekből áll, nagyon sokat veszíthet. Mint mondta, Magyarország büszke a zsidó közösségre, amely nagyban hozzájárult az ország fejlődéséhez. A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - emlékeztetett.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország kiáll Izrael kiegyensúlyozott, fair megítélése mellett a nemzetközi ügyekben. A két országot sok szál köti össze, így az is, hogy a saját polgáraik biztonságát elsődlegesnek tartják - mutatott rá. Szijjártó Péter felidézte: Budapesten született Herzl Tivadar, a modern izraeli állam megálmodója. Izrael erős ország erős nemzettel - fűzte hozzá.

Nagyon jó együttműködés 

Ron Dermer washingtoni izraeli nagykövet arról beszélt, hogy rendkívül jók a magyar-izraeli kapcsolatok, és számos területen egyre szorosabbá válik az együttműködés a két ország között. Mindkét országnak fontos az innováció, amely egy újabb, a két országot összekötő szál - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: Izrael nagyra értékeli a Magyarországhoz fűződő barátságát és az ország támogatását, kiállását Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben. Izrael ugyancsak nagyra értékeli, hogy a magyar miniszterelnök zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmus ellen - közölte. Ron Demer elmondta: nem véletlen, hogy Magyarországon él a második legnagyobb zsidó közösség Európában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Előrelépés történt

Előrelépést jelent a magyar-amerikai kapcsolatokban a két ország külügyminisztereinek találkozója; ilyen szintű megbeszélés nem volt 2012 óta - közölte Kaló Máté Amerika-szakértő. Kaló Máté a megbeszélés fontos elemének nevezte, hogy az Egyesült Államok szerepet vállal Magyarország energiaellátásában. Szijjártó Péter ígéretet kapott arra, hogy a Romániában kitermelendő amerikai gáz Magyarországra juttatását az amerikai kormányzat is támogatja.

Ugyancsak hangsúlyos témája volt a tárgyalásnak a magyar-ukrán viszony. Az Egyesült Államok jogosnak tartja a magyar igényeket a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintő ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és azt kérte, hogy Magyarország törekedjen a konszenzusra.