Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja

2018.06.03. 15:35

A Demszky Gábor-féle ELTE-s maoista társasággal kapcsolatos iratokban többször megjegyzik, hogy a csoport tagjainak jelentős részének védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója van - írja a Pesti Srácok rendkívül izgalmas, az állampárti múlt világába kalauzoló írása. A cikkből kiderült, hogy Majtényi László anyja az ÁVH, majd a BM hadnagya volt, titkos ügykezelő, idősebb korában pedig marxizmus-leninizmust oktatott a BM-ben. Nevelőapja a Honvédelmi Minisztérium kinevezett polgári alkalmazottja volt, apja pedig rendőrtiszt. Saját maga pedig az ELTE elvégzése után rögtön a hadiüzemként védett és kezelt MAHART jogtanácsosa lett. Ismert, ez a Majtényi László volt a komplett baloldal köztársasági elnökjelöltje tavaly márciusban, aki az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökeként súlyos Soros-pénzek felett diszponált. Összeér a két világ.

Nagyon sok rendszerváltó értelmiségi (akik jelentős részben korrupt politikusokká váltak) hátterében megtalálhatóak az ÁVH-s, állambiztonsági szülők – ezzel a felütéssel indít a Pesti Srácok rendkívül izgalmas, az állampárti múlt világába kalauzoló írása. A cikk Soros György egykori köztársasági elnökjelöltjének családi hátterét, és a Majtényi családnak a szocializmussal való kapcsolódási pontjait tárja fel. A szerző előrevetíti, hogy a magát mindig függetlenként meghatározó Majtényi László életútjának eddig kevésbé ismert részleteinek megismerésével személye egészen más megvilágításba kerül.

Majtényi LászlóForrás: Horváth Péter Gyula

Édesanyja fegyvereket szerzett az illegális kommunista pártnak

„Kenyeres András r. százados elvtársnak BM rendőrtiszti Főiskola [...] Értesítelek, hogy Uj Gézáné ny. r. fhdgy. Szül.: 1926 [...] elvtársat 1985. június 4-én 2000 Ft segélyben részesítettük” – ezzel a jutalmazással kezdődik Új Gézáné (korábban Majtényi Jánosné) állambiztonsági személyi dossziéja, akinek karrierje az illegális kommunista párttal kezdődött. Majtényi László édesanyja 1944 nyarán került kapcsolatba a kommunistákkal, ahol „folyamatosan fegyvereket szereztek” a pártnak. Nem csoda, hogy Derzsi a második világháború végeztével belépett az akkorra már legális Magyar Kommunista Pártba, majd sok egykori illegális kommunistához hasonlóan az ÁVH-nál (Államvédelmi Hatóság) folytatta.

Ez röviden annyit jelent, hogy Soros György hazai köztársasági elnökjelöltjének egyik felmenője az elszabaduló kommunizmus legsötétebb időszakában dolgozott az állambiztonságnak.

A rendszer iránti feltétlen és kritika nélküli lojalitását már ekkor megmutatta: dokumentáltan szerepe volt egy koncepciós eljárásban. ÁVH-s időszaka alatt házasodott össze első férjével, Majtényi Jánossal, rövid házasságuk során született meg 1950-ben közös gyerekük, Majtényi László. Azonban az ezt követő évek nem igazán voltak sikeresek Derzsinek: előbb 1952-ben elváltak, majd picivel később kirúgták az ÁVH-tól. A Majtényi anyuka a forradalmat már a Széchényi Könyvtárban élte meg, meglehetősen sajátosan:

[...] A szovjet csapatok kivonulása utáni napokban bujkálnom kellett, mivel, mint >orosz kémet< el akartak fogni. 1956 novemberében a VIII. kerületi Pártbizottságon jelentkeztem munkáért, ahol megszerveztük az éjszakai plakátragasztást, melyet még egész decemberben és január elején is folytattunk. Ezekért a dolgokért 1957-ben >Kommunista helytállásáért< emlékplakettet kaptam.

Majtényi anyjának legfőbb vágya volt, hogy marxista-leninista filozófiát oktathasson

Az elvált, kisfiát egyedül nevelő Derzsi Magdolna a megtorlás időszakában tért vissza a hírhedt Belügyminisztériumhoz gépírónőként, titkos ügykezelőként, majd adjunktusként dolgozott. Utóbbi kapcsán egyik minősítésében az volt olvasható, hogy minden vágya, hogy a marxizmus-leninizmuson belül a filozófiát iskolai szinten taníthassa. A forradalom leverése után (ahol megúszta, hogy „orosz kémként” elfogják) , másodszorra is megházasodott. Férje, Uj Géza 1963-ban a Honvédelmi Minisztérium polgári alkalmazottja lett. Uj már idejekorán, 1945-ben belépett a kommunista pártba. A magánélete mellett a karrierje is egyenesbe jött, hiszen marxista-leninista filozófiát oktathatott a BM-ben. 1981-ben helyezték hivatásos állományba.

Majtényi édesanyjának szolgálati fotója a dossziéjábólForrás: ÁBTL

Majtényi László jogászként a hadiüzemnek tekintett Maharthoz került egyetem után

A Majtényi család eddig nem ismert titkait feltáró írás az anyuka életútjának ismertetése után rátért magára Majtényi Lászlóra. A helyzet a következő volt:

  • az anyuka marxizmust-leninizmust oktat, vérbeli, régi kommunista, volt már titkos ügykezelő, gépírónő, pontosan ismeri az állambiztonság és a BM múltját, (akkori) jelenét.
  • Volt férje alezredes, majd őrnagy, az állambiztonsági iratokban, mint „Majtényi János (Moskovits János) szabósegéd”, rendőrtiszt szerepel.
  • A fiú nevelőapja Új Géza a Honvédelmi Minisztérium kinevezett polgári alkalmazottja volt. 1979-ben már nyugdíjas, de még akkor is a HM-nek dolgozik.

A Majtényi család körül mindenhol a hálózat emberei, a kommunista diktatúra kisebb-nagyobb fogaskerekei találhatóak meg.

Az ifjú Majtényit, az ELTE ÁJK jogászhallgatóját az állambiztonsági dossziék az egyetem Demszky Gábor, „Mao Laci”-féle maoista, szélsőbaloldali csoportjához sorolták. A jelentések szerint ő is egyetértett azzal a vörös kokárdás megmozdulással, amelyet 1972. március 21-ére, azaz a Tanácsköztársaság kikiáltásának „ünnepére” időzítettek.

Soros köztársasági elnökjelöltje 1975-ben elvégezte az ELTE-t, majd rögtön a Magyar Hajózási Zrt. (Mahart) jogtanácsosa lett.

Ezzel egy olyan kiemelt vállalathoz került, ahol nagyon gondosan kiválogatták az alkalmazottakat. A Mahart hadiüzem volt a diktatúrában, így csak bizalmi elvtársakat alkalmaztak. Nem véletlenül: a katonai szolgálat, az MNVK-2 alá tartozó állami vállalat részt vett a legsötétebb ügyekben (fegyvercsempészet, kábítószer-csempészet).

A cikk szerzője az olvasó fantáziájára bízza a dolgot: Ha elképzeljük, hogy a titkos ügykezelő gyermeke egy olyan állami vállalathoz került, ahol igazán kényes iratokba is beletekinthetett, akkor azért egyre inkább összeáll a kép. Még egyszer: Majtényi anyja ugye elkötelezett BM-es, akkor már adjunktus, a régi gárda veteránja volt; apja alezredes; nevelőapja pedig éppen a HM embere. Innen nézve a legkevésbé sem tűnik véletlennek, hogy Majtényi éppen a Maharthoz került.

A szerző azért kiemeli, semmi sem bizonyítja, hogy Majtényi a hálózat embere lett volna, de szerinte ez nem is lényeges. Úgy látja, hogy Majtényi László a bővebben értett hálózathoz, a kommunista diktatúra bizalmi köréhez tartozott már fiatalon is. Innen jött, innen emelkedett ki, úgy, hogy erről korábban egy szót sem ejtett. További érdekesség, hogy felesége az a Kárpáti Magdolna volt, aki korábban alapszervezeti KISZ-titkár volt.

Majtényi a politikában is szerencsét próbált, mint Soros embere

2017 márciusában Áder János államfő mellett Majtényi László is harcba szállt a köztársasági elnöki posztért, a teljes baloldal támogatta. Persze, gyakorlatilag semmi esélye nem volt, ennek megfelelően alul is maradt a parlamenti szavazáson. Sokkal érdekesebb ennél, hogy ki is az a Majtényi László, és miért vállalta el ezt a teljesen lehetetlen feladatot? A válasz egyszerű: Majtényi jelenleg annak az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetnek elnöke, amely 137 millió forintot kapott 2009 és 2015 között Soros Györgyhöz köthető forrásokból. Emiatt és más kapcsolódási pontok miatt a magyar közvélemény Soros György embereként tekint rá. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK