Bevándorlásellenes az emberek többsége Nyugat-Európában

2018.06.03. 11:36

A nyugat-európaiak 84 százaléka bevándorlásellenes egy kutatás szerint, ezeknek az embereknek a politikai képviselete megoldatlan – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap arra a kutatásra utalva, amit az Origo is ismertetett.

A Pew Research 15 országban végzett felmérése a nemzeti és az európai identitás kérdéseivel kapcsolatos adatokat közölt. Eszerint

a nemzeti identitására a nyugatiak 85%-a büszke, míg az európai identitására csak 78%.

A migrációval kapcsolatban pedig azt állapította meg a kutatás, hogy 

a nyugat-európaiak 84%-a tekinthető bevándorlásellenesnek a különböző attitűdök alapján.

A nyugat-európai országok többségének politikai elitje a migrációs krízist megoldottnak tekinti, úgy vélik, hogy már csak az integráció van hátra - mondta Speidl Bianka.Ehhez képest a lakosság túlnyomó többségében egyre gyűlik a feszültség, és egyre ellenségesebb nézeteket vallanak.

Az úgynevezett középpártok nem hajlandók a súlyának megfelelően kezelni a helyzetet, láthatóan csökken a támogatottságuk, és így a szélsőséges nézetek, radikálisabb megoldások kerülnek napirendre – jelezte.

Speidl Bianka rámutatott: az olaszországi hatalmi változás kifejezi azt az elégedetlenséget, ami a lakosság túlnyomó többségében megfogalmazódott. A többi nyugat-európai országban erre a fordulatra még várni kell, bár helyi szinten, így Bajorországban már vannak változások.