Megkezdődött a választás Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel hét órakor Szlovénia-szerte kinyitottak az előrehozott parlamenti választás szavazóhelyiségei, ahol közel 1,7 millió szavazásra jogosult szlovén állampolgár adhatja le voksát.
Vágólapra másolva!

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert Miro Cerar miniszterelnök lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egyik 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A politikus arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

A közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre, 26 százalékos támogatottsággal, jelentős előnnyel. A második-harmadik helyre felváltva mérik a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagját, a Szociáldemokrata Pártot (SD) 12 százalékkal, illetve Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított baloldali pártját, a Marjan Sarec Listáját (LMS) 11 százalékkal. A pártok parlamentbe jutásának küszöbe 4 százalék.

A kampányban, ahogy azt megírtuk, a bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt folyamatosan növelte támogatottságát. Az illegális migráció veszélyeiről beszélt, valamint a szlovéniai robosztus gazdasági növekedés előnyeinek az igazságosabb szétosztása mellett érvelt.

A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva. A szlovén választási iroda honlapján folyamatosan beszámol a részvételi arányról. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét közvetlenül az urnazárás után nyilvánosságra hozzák. Az első részeredmények 21 óra után várhatók.