Gyárfás Tamás bevallotta, hogy nagyot hibázott

2018.06.04. 16:27

Gyárfás Tamás beismeri, hogy zavarta Fenyő János ellene indított hadjárata, de tagadja, hogy bárkit is felbérelt volna a meggyilkolására.

Egy 14 oldalas beadványban nyújtotta be vallomását Gyárfás Tamás a rendőrségnek, amit a hvg.hu megszerzett.

Elöljáróban határozottan kijelentem: sem a gyanúsításban terhemre rótt, sem más bűncselekményt nem követtem el- állítja vallomásában Gyárfás, valamint szerinte a szlovák és a magyar alvilág vele szembeni zsarolására épül az ügy.

Forrás: MTI/Beliczay László

Elmondása szerint Portik Tamás a beszélgetéseik közben folyamatosan próbálta ráterelni a szót Fenyő Jánosra. 2008-ban jött rá, hogy Portik ezeket a beszélgetéseket rögzíti.

Gyárfás azt állítja a vallomásában, hogy április 17-ig egyáltalán nem számított rá, hogy gyanúsítottként ki fogja hallgatni a rendőrség a Fenyő- gyilkossággal kapcsolatban. Pedig ebben az ügyben már kétszer beszélt a rendőrökkel. 2005-ben, mikor egy zsarolási ügyet jelentett be, és 2013-ban, amikor a rá valló Tasnádi Péterrel szembesítették. Vallomásában azt mondja, hogy sem burkoltan, sem nyíltan nem adott megbízást Tasnádi Péternek és Portik Tamásnak, sem Fenyő János meggyilkolására.

Fenyő és Gyárfás között a legnagyobb konfliktus a Napkelte szerkesztőségi jogáért folytatott vita volt. Gyárfás szerint Fenyő Népszavájában hadjárat indult ellene, de miután a bíróság az ő javára döntött 1996-ban, ez megszűnt. Azt állítja, hogy az ügyvédeik közreműködésével megkezdődtek a békülési folyamatok.

Függetlenül attól, hogy 1996. október 11-én a választott bíróság döntésével lezárult közöttünk a vita, azért, mert valaki a teljes nyilvánosság előtt késhegyig menő vitát folytat, sőt, ha a létező legnagyobb mértékben felhívja magára a figyelmet, akkor még inkább nem lesz a vele szemben álló félnek alattomos gyilkosa, illetve egy gyilkosság felbujtója"- írja vallomásában Gyárfás Tamás.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás úgy ismerte meg Portik Tamást, hogy albérlő volt a házában. Több beszélgetésük vágott verziója került a rendőrséghez. Ezt a kazettát maga Gyárfás Tamás vitte a rendőrségre, mert szerinte megzsarolták az összevágott felvétellel. Később viszont ez a felvétel lett az ellene szóló vádak alapja.

Kétségtelen, hogy engem aggasztott Fenyő János rágalomhadjárata, azonban nyomatékosan le kell szögeznem, hogy soha senkit, így Portik Tamást sem kértem fel arra, hogy akár pénzért, akár szívességből erőszakosan lépjen fel Fenyő Jánossal szemben"- áll a vallomásban.

Nagyot hibáztam. Egy olyan emberrel osztottam meg a gondjaimat, akit nem ismertem- írta a vallomásában Gyárfás Tamás, aki szerint a felvételen az ő hangját alig lehet hallani.

Gyárfás Tamást a rendőrség felbujtással gyanúsítja, miszerint 1998-ban az ő megbízására lőhették le Fenyő Jánost.