Döbbenetes jobbikos pénzügyi botrányra derült fény

Novák Előd Attila alelnök beszél FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré MOZOG politikus szavazás SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Ózd, 2014. november 9. Novák Előd, a Jobbik alelnöke eligazítást tart a párt választási megfigyelőinek Ózdon a megismételt önkormányzati választás napján, 2014. november 9-én. A városban az október 12-i polgármester-választást azért kell megismételni, mert az eredményt a Debreceni Ítélőtábla megsemmisítette. Akkor a legtöbb voksot a jobbikos Janiczak Dávid kapta, 66-tal többet, mint Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Több százezer forintos párton belüli kifizetésekről, százmilliós kampánytartozásról a Magyar Postának, az ÁSZ bírsága miatt a lakosság által összedobott százmillió forint feléléséről beszélt Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke. A párt etikai bizottsága egyébként már csütörtökön dönthet Toroczkai László kizárásáról, akit ez esetben többen is követnének.
Vágólapra másolva!

Lerántotta a leplet a Jobbik anyagi visszaéléseiről Novák Előd, aki saját bejegyzésében sorolta hosszasan,

milyen elképesztő összegeket fizet ki a Jobbik többek közt a pártvezetéshez lojális politikusoknak.

A volt alelnök annak kapcsán tálalt ki, hogy lemond a jobbikos pártalapítványi kuratóriumi tagságáról, mert a párton belüli dőzsölés morálisan vállalhatatlan számára - írta a Magyar Idők.

Nekik adtak volna óriási fizetéseket

Mint írta: a Jobbik Magyarországért Alapítvány kuratóriumának május 29-i ülésén nagy nehezen még sikerült 2-2-es döntetlennel megakadályoznia, hogy a mandátumát a ciklusváltással elvesztő négy jobbikos képviselő még három hónapig egyfajta végkielégítésként folyósított, teljes mértékű képviselői tiszteletdíja mellé párhuzamosan a pártalapítvány is hasonló nagyságú, konkrétan nettó 400 ezres juttatást adjon „szakértésért" – szerinte inkább hallgatásért.

Novák nem írta le, kikről van szó, de a mostani ciklusban Kulcsár Gergely, Gyüre Csaba, Vágó Sebestyén, Egyed Zsolt, valamint Vona Gábor nem képviselő már. Érdekes, hogy a pártalapítvány honlapján jelenleg is kuratóriumi tag Farkas Gergely és Gyüre Csaba.

Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke kiteregette a szennyest Forrás: MTI/Vajda János

Pörzsét is alaposan megfizetik

A volt alelnök azzal folytatta, a pártelnökség nem tűrte a pártalapítványi leszavazást, Szabó Gábor, a kuratórium elnöke pedig két nappal később ismételt szavazást kérve 3-1 arányban már „átnyomta ugyanazt a gátlástalan javaslatot, amely most még csak egy képviselőt érintett, de mind a négy kiesett képviselő nevesítetten tervben van".

A beszámolóból az is kiderült, hogy

Pörzse Sándor ugyanígy kap – mandátumának több mint négy évvel ezelőtti megszűnése óta folyamatosan is – lényegében teljes képviselői fizetést,

hol a frakciótól, hol a pártalapítványtól, „miközben az érdemi munkavégzését mindenki láthatja, hogy mi...".

Zűrös ügyek garmadája

Ráadásul ezzel még nincs is vége a Jobbik elképesztően zűrös pénzügyeinek. Novák felidézi, hogy a Jobbik azt a százmillió forint nagyságrendű pénzt is „felélte", amit a kisemberektől kéregetett az ÁSZ-bírságra, sőt még százmillió forintnál is nagyobb kampánytartozása van a Magyar Posta felé.

Ismert, a Jobbik azután kezdett társadalmi gyűjtésbe, hogy a Simicska Lajossal kötött plakátszerződések miatt tiltott pártfinanszírozást állapított meg az ÁSZ, ami 660 millió forint visszafizetését rótta a Jobbikra.

A párt a mai napig nem közölte, mire is költötték valójában a szimpatizánsoktól összekalapozott százmilliót,

politikusaik folyamatosan, egymásnak szögesen ellentmondóan fogalmaztak.