Vasárnap megdőlt a napi csapadékrekord

2018.06.11. 13:17

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint napi csapadékrekord dőlt meg a Bükkben. A vasárnapi volt minden idők nyolcadik legcsapadékosabb napja Magyarországon. Többfelé további felhőszakadásra, zivatarokra, néhány megyében hőségre is figyelmeztetnek.

Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 milliméternél több csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 milliméternél is több eső esett a Bükk egyes részein.

Bánkúton a hétfő reggeli mérések szerint 24 óra alatt 173 milliméter eső esett.

Június 10-én még sohasem mértek ennyi csapadékot Magyarországon, ezért ez lett az új napi csapadékrekord.

Forrás: MTI/Varga György

Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, míg az Alföldön ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota szerint

1901 óta Magyarországon ez a nyolcadik legnagyobb napi csapadékmennyiség.

Egyetlen nap leforgása alatt ilyen nagy mennyiségű eső a legutóbb Magyarországon 2003-ban volt, akkor a kompolti mérőállomás július 28-án 177 millimétert regisztrált.

Az abszolút rekord 202,7 milliméter, amely 1963. szeptember 8-án Gyömrőn hullott le.

Ugyan leginkább a Bükk központi részén hullott extrém mennyiségű csapadék, de a Mátra környékén (például Terpesen) is kialakult 50 milliméternél több csapadékot okozó felhőszakadás. A Bükk hegységtől északra és délre már lényegesen kevesebb hullott: Putnokon 7, Egerben mindössze 4 milliméternyi esőt mértek észlelők.

Ilyen idő várható ma és holnap

Hétfőn az ország keleti felén, azon belül is főként a Tiszántúlon alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, amelyekhez egy-egy helyen felhőszakadás társulhat, illetve északkeleten délután, este akár egy-egy heves zivatar sem zárható ki.

Éjszaka is az ország keleti, északkeleti felén-harmadán, esetleg az északi határ mentén alakulhat ki egy-egy zivatar.

Felhőszakadás veszélye miatt hétfőre Budapestre és Pest megyére, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatar veszélye miatt is

kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedden várhatóan a nap második felében alakulhatnak ki, illetve sodródhatnak be zivatarok főként az ország északi, majd északnyugati, nyugati megyéibe is. Ezek között már nagyobb eséllyel lehetnek heves zivatarok, amelyekhez óránkénti 90-100 kilométeres erősségű szélrohamok, nagyobb szemű jég és felhőszakadás társulhat. Kedd éjszaka a zivatar átterjedhet az ország más részeire is.