Durvul a kilépési hullám a széteső Jobbikból

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódik a Jobbik szétesése. Sorra jelentik be kilépésüket a párt politikusai. Többek között Pasztorniczky István, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselője, korábbi országgyűlési képviselőjelöltje elégelte meg a párt balra tolódását, és hagyta faképnél Vonát és embereit. Egyre több jel utal arra azonban, hogy a Jobbik vezetői akár szakadás árán is végig akarják vinni a párt radikálismentesítését. A tudatos kiszorítás célja: akadály nélkül össze tudjanak állni a baloldallal, hogy aztán elszipkázzák a szavazóikat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok történéseinek ismeretében egyre inkább belátható, nem volt élete nyilatkozata Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik elnökhelyettesének, frakcióvezetőjének, amikor május végén azt mondta, hogy

Ugyanis a valóságban az „egy-két hőzöngőből" komplett alapszervezetek, a „semmiféle szakadásból” az elmúlt jó pár év legkomolyabb szakadása lett. Ismert, a radikálisok kiválása Toroczkai László kizárásával és Dúró Dóra kilépésével kezdődött meg rendszerszinten, korábban csak elszeparált esetekről lehetett hallani, igaz, ezek előrevetítették a néppártiak és a radikálisok szakítását. Az elvándorlási folyamatnak továbbra is megjósolhatatlan a végkimenetele.

Annyi biztos: a pártszakadás a vártnál is intenzívebben kezdődött, és minden jel arra utal, hogy a párttagság többsége Toroczkaiékkal fog tartani.

Ez az ásotthalmi polgármester várakozását igazolja, aki korábban azt mondta, hogy az ő politikai formációjuk egy éven belül erősebb lesz, mint a Jobbik. A radikális vezér múlt csütörtöki kizárása óta folyamatosan lépnek ki a Jobbikból, és alapszervezetek oszlatják fel magukat. Itt van a legújabb hullám!

Nem állt meg a Jobbik erodálódása, újabb politikusok hagyták ott Sneideréket

Pasztorniczky István, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselője, korábbi országgyűlési képviselőjelöltje is megelégelte a párt balra tolódását. Közösségi oldalán jelezte, lemondott a Jobbikban betöltött tisztségeiről és kilépett a Jobbikból, valamint a Jobbik Borsod megyei képviselőcsoportjából is. A politikus független képviselőként, „a nemzeti radikális irányvonal mentén” fogja képviselni azokat a választókat, akik 2014-ben az akkori Jobbikra szavaztak. Pasztorniczky nem igazán finomkodott, szerinte

a mai napig Szegedi Csanád szelleme kísért a Jobbikban.

Hogy pontosan mire gondolhatott a képviselő, azt valószínűleg csak ő tudja. Döntéséhez a végső lökést a Toroczkai-Dúró páros elleni „megtorlás" jelentette. Számára az országgyűlési frakció és az országos elnökség magatartása olyan fokú hatalmi arroganciát és gőgöt jelentetett, amelyet nem tudott sem elfogadni, sem támogatni. Jelezte, hogy június 23-án ott lesz Ásotthalmon.

Úgy tudjuk,

Markó Elemér István a párt zuglói politikusa és Czeglédi János korábbi budapesti képviselője szintén kiléptek a Jobbikból.

Utóbbi a Fővárosi Közgyűlésben arról értekezett 2011-ben, hogy meg kell akadályozni a „homokos olimpiát" a fővárosban. Távozik a Jobbik XI. kerületi szervezetéből Kósa Gyula 1956-os (Széna téri) szabadságharcos is, aki '56-ban fegyverrel harcolt, majd az esetleges halálbüntetés elől Angliába emigrált, ott közgazdászként dolgozott, és 2006-ban az őszödi beszéd hatására költözött haza, majd a Gyurcsány-rezsim alatt egy tüntetésen való demonstratív fellépéséért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. – írta Novák Előd Facebook-oldalán, aki a kerületi alapszervezetnek volt sokáig meghatározó politikusa.

Otthagyta Sneider Tamásékat a svájci Jobbik korábbi vezetője, Walter Pál Péter is. A politikus a Figyelőnek adott interjút, amiben azt mondta, hogy számára a néppártosodás nem a Spinoza Házban tartott turnét vagy a tanácsadók által irányított pártközpontot jelenti. Döntése közösségi oldalán is olvasható, azonban nem akarta ezt megindokolni, mert szerinte ez nem tartozik a nyilvánosságra.

Pongrátz András: A Jobbik ne hivatkozzon a jövőben Pongrátz Gergelyre!

Újabb közleményt adott ki Pongrátz Gergely, 1956-os hős testvére, Pongrátz András. Ebben felszólította a Jobbik vezetőit, ne hivatkozzanak többet a jövőben Pongrátz Gergelyre, mert méltatlanná váltak hozzá! „

– tette hozzá Pongrátz. Arra kérte a baloldallal együttműködő pártot, többé ne használja pártcélokra a lyukas zászlót, és keressenek új szimbólumot. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az '56-osok zászlóját Toroczkai Lászlónak fogja átadni június 23-án Ásotthalmon, és mindenkit arra kért, hogy „lelkiismeretére hallgatva” csatlakozzon az új mozgalomhoz.

A Jobbik vezetése tudatosan szorította ki a radikálisokat

Nehéz elképzelni, de a kiválási folyamatot a Jobbik vezetése szándékosan idézte elő, erről egy hosszabb elemzésben írtunk a hétvégén. Vona Gábornak eltökélt szándéka, hogy pártját beviszi a politikai centrumba annak érdekében, hogy a választók minél szélesebb rétege számára elfogadhatóak legyenek. Ugyanis a bukott pártelnöknek a fejében él egy olyan elképzelés, hogy szavazókat a megroggyant baloldali pártoktól kell elhalászni, ott van erre lehetőség.

Egyre nyilvánvalóbban kirajzolódik Vona távlati célja: a Jobbiknak le kell fednie az egész baloldalt, elszipkázva a szavazóikat. Az erősen kétes tervének komoly akadályai voltak a visszatartó erőt jelentő radikálisok, akik a választást megelőzően meghiúsították az összefogást a baloldallal.

A problémát pedig egyetlen módon lehetett kezelni: minél előbb ki kellett szorítani a radikálisokat. Arra, hogy a Jobbik vezetése tudatosan távolította el a radikálisokat, az elmúlt időszakban több apróbb jel is utalt.

Vona távlati célja: a Jobbiknak le kell fednie az egész baloldalt, elszipkázva a szavazóikat Forrás: Facebook

A párthoz köthető médiafelületek látványosan elkezdték támadni a Jobbik szimbolikus, nemzeti radikális arcait, így Budaházy Györgyöt és Morvai Krisztinát, erősen utalva arra, más szelek fújnak a választás óta. A Zsúrpubi egészen odáig ment, hogy tegnapi anyagában „immár fideszorientált gondolkodásúnak” titulálta a Budaházy családot, amelyben a radikális szimbólum testvérét, Eddát támadták, mert a gyerekvállalás ösztönzése céljából készített egy videót. Ma pedig a „Jobbikban éppen elválik a háncs a fától” címmel jelentettek meg vezércikket, aminek az üzenete egyértelmű.

Nemcsak a pártsajtó írásaiban, hanem a politikusok viselkedésében is megfigyelhető volt, hogy tudatos forgatókönyv alapján ki akarták szorítani a radikálisokat, akár szakadás árán is.

A vesztes választás után egy másodpercig sem tanúsítottak együttműködési készséget a pártbeli ellenzék irányába a Jobbik vezetői, ez leglátványosabban Toroczkai platformalapítását követően volt megfigyelhető, amit mindvégig támadásként értékeltek, és nem voltak hajlandóak meghallgatni őt.

Ez arra enged következtetni, hogy ekkorra már bőven megvolt az akarat a pártvezetőiben, hogy elszánják magukat a drasztikus lépésre, a Jobbik radikális-mentesítésére. Volner Jánosnak volt egy elszigetelt próbálkozása az ATV-ben, amikor azt mondta, hogy meg kellene hallgatni a tisztújításon épphogy alulmaradt Toroczkai-Dúró párost, és követőit, de ezek a hangok gyorsan elhaltak. A Jobbik alelnökét pedig a rossznyelvek szerint a balratolódás pártiak meggyőzték egy Európai Parlamenti választás listavezető helyével.

Volner János, a Jobbik alelnöke EP-listavezető lehet a Jobbik listáján 2019-ben. A párton belül sokan ennek tudják be, hogy marad a Jobbikban Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Jobbik-politiusok retorikájában is észrevehető volt, hogy a vezető jobbikos politikusok a radikálisok kiszorítására játszottak jó ideje. Ezt a szerepet Gyöngyösi Márton vállalta magára, aki szándékosan fogalmazott több esetben is keményen, kiadva Toroczkaiék útját. A korábban zsidókat listázni akaró, de ma már nagyon európai politikus

  • tipikusan szocialista szóhasználattal bomlasztónak nevezte Toroczkaiékat, akik a párt belső ellenzékét jelentették.
  • Szintén a párt elnökhelyettesének szerencsétlen megnyilvánulása volt, hogy a kongresszuson 46 százalékos eredményt elérő radikálisokra az „egy-két hőzöngő” szóösszetételt használta.
  • Véletlenül elszólta magát Toroczkai László etikai eljárásának eredményéről, mielőtt még meghallgatták volna az érintetett.