Álnéven rendelte meg a bomba alkatrészeit a Teréz körúti robbantó

2018.06.12. 11:29

Beidézték a bíróságra annak a webshopnak a tulajdonosát, akitől a Teréz körúti robbantás vádlottja vásárolta a távirányítókat - írta meg a Ripost. Kínából rendelték neki. 

Az adás-vételre pontosan nem emlékszem, de a számlákból tudom, hogy a termékekért húszezer pár száz forintot fizetett a vevő"

- mondta G. Norbert, annak az internetes boltnak a tulajdonosa, akitől P. László Gergely azokat a robbantáshoz

használt távirányítókat vásárolta, amelyeket Kínából rendeltek neki.

A vevő május 3-át, keddet jelölte meg az áruk átvételi időpontjaként.

G. Norbert egyike annak a négy tanúnak, akit a védelem idézett be a Fővárosi Törvényszékre. Vallomása szerint P. László Gergely egy 70-es telefonszámról hívta a webshop mobilját amiatt, mert nem találta, hova kell mennie, hol tudja átvenni az eszközöket. Nem ez volt az egyetlen újdonság abban, amit a webshopos mondott. A férfi azt is elárulta, hogy 2016. április 29-én 23 óra 8 perckor,

álnéven, Kiss Tiborként, és fiktív címről adta le az elektronikai eszközökről szóló rendelést P. László Gergely.

A Ripost azt írja, a vevő "valószínűleg Homokkomáromból utazott érte a főváros XI. kerületébe, hogy ne tudják meg a címét."

A Teréz Körúti robbantó pere a Budapesti Fővárosi Törvényszéken 2018. január 31-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Azt már két éve sejtjük, hogy egy garázskapunyitó távirányítóval hozhatta működésbe az eszközt a férfi, akit azzal vádolnak, hogy 2016 szeptemberében bombát robbantott a budapesti Teréz körúton. Két rendőr sérült meg, akik mára felépültek. 

Alig egy hónap nyomozás után a rendőrség Keszthelyen kapta el a feltételezett robbantót egy csellel.

A férfi anyjától vettek DNS mintát, amit összehasonlítottak a táskán talált nyomokkal.

A két minta egyezett, ebből következtettek arra, hogy P. László Gergely lehetett a támadó. A férfi azonnal, 2016. októberben előzetes letartóztatásba került az előre kitervelt akciója miatt, amit több ember, hivatalos személyek ellen követett el. Ezzel és robbanóanyaggal való visszaéléssel is vádolják. Ha a bíró bűnösnek találja, akár élete végéig börtönben maradhat.