Ismét tbc-vel fertőzödött meg egy pécsi diák

2018.06.16. 13:53

Fertőző tuberkulózist mutattak ki a Pécsi Tudományegyetem egyik diákjánál, akit azonnal elkülönítették. Mindenkinek szűrésre kell mennie, aki kapcsolatban volt a megfertőződött tanulóval. 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hogyan fertőződött meg a hallgató. Mivel a tbc-t csak mástól lehet elkapni, most azt próbálják kideríteni, hogy ki fertőzte meg az egyetemistát.

A tbc a tüdőszövetet támadja meg, tulajdonképpen egy krónikus gyulladásról van szó. Amíg nem pusztítják el, addig folyamatosan kárt tud tenni az emberi szervezetben. Szerencsére ma már van rá gyógyszer, nem úgy, mint régen – mondta el a Borsnak  egy háziorvos.

A szakemberek azonnal fertőtlenítették a megbetegedett diák környezetét, és elkezdődött azoknak a szűrése is, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött tanulóval.

Ezeket a vizsgálatokat a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Tudományegyetem végzi.

Tavaly augusztusban egyébként szintén tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál. Magyarországon a védőoltásnak köszönhetően igen ritka, hogy valaki tbc-s lesz: évente körülbelül 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra.