A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel szombaton a fővárosban rendezett konferencián.

 A magyar miniszterelnök, Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson kiemelte:

Semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná, ha »belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod«.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor beszédében elmondta azt is: Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre.

Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek.- mondta el a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van.

Orbán Viktor azt mondta: Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát.

Véleménye alapján, Kohl politikai akarata nyitotta meg az utat az európai népek közösségébe való visszatérésünk előtt, és az ő politikai bátorsága teremtette meg az alapjait Németország és Európa újraegyesítésének.

Az erős Európához erős nemzetállamokra van szükség

Erős Európát akarunk, ez pedig „erős nemzetállamokat követel” - ezt is hangsúlyozta Orbán Viktor a rendezvényen. Az Európai Unió még gazdag, de már gyenge - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat „nem szétosztani kell, haza kell őket vinni”.

A kormányfő az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezve, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel „elvesztettük az Egyesült Királyságot”, Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között.

Orbán szerint, noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat a mi rovásunkra, a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett,dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez.Véleménye alapjám az EPP a sikerei ellenére az elmúlt másfél évtizedben lassan, de folyamatosan veszített erejéből, aminek okát abban látja, hogy a néppárt egy antipopulista népfrontot hozott létre a feltörekvő új pártokkal szemben.Antipopulista népfront helyett eljött a kereszténydemokrata reneszánsz ideje - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, a baloldali és liberális ellenfeleink szellemi kalodába akarnak zárni minket, diktálva a témákat és azt, hogy azokról mit kell gondolni, és ezt a helyzetet a kommunisták polgári pártokat felszalámizó taktikájához hasonlította.

Orbán Viktor az EU legnagyobb gyengéjének a belső bizalomhiányt nevezte, mivel szerinte az Európai Bizottság a nagy államok eszközévé vált a kisebbekkel szemben, ezért 2019-ben ennek a bizottságnak mennie kell.

Magyarország több területen is tudja segíteni a közös európai politikát

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához.

A kormányfő a tanácskozáson rámutatott arra: a segítséget exportálni kell, és nem a gondokat kell importálni. Hozzátette: Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri.

Kifejtette: egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne - fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat, és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.

Kiemelte: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon.

Aztán jöjjön, aminek jönnie kell - mondta Orbán Viktor beszéde zárásaként.