A legfrissebb Eurostat-adatok szerint 2012 óta 15-ről 9 százalék alá csökkent azon magyar háztartások aránya, ahol a lakhatás költségei a teljes bevétel több mint 40 százalékát teszik ki - nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.

 Ez azt jelenti, hogy

  • egyre kevésbé megterhelő a háztartások alapvető kiadásainak előteremtése
  • egyre nagyobb arányban jut pénz a családokban fogyasztásra, kényelmi kiadásokra.

E tekintetben Magyarország hatalmas lemaradást ledolgozva jelenleg jobban áll az unió 11,1 százalékos átlagánál.

A pozitív változás elsősorban a rezsicsökkentésnek, az adócsökkentéseknek és a béremeléseknek köszönhető.

A politikus a következőket ismertette:

  • a létfenntartáshoz szükséges kiadások egyre kisebb részét viszik el a családok jövedelmének, így több jut a nem alapvető cikkekre;
  • 2012 óta radikálisan, kevesebb mint a felére csökkent azoknak az aránya, akiknek gondot okoz otthonaik megfelelő fűtése. Míg 2012-ben az emberek több mint 14 százaléka küzdött ezzel a problémával, 2016-ban ez az arány 7 százalék alá csökkent;
  • a rezsicsökkentésnek köszönhetően több mint 1100 milliárd forint maradt a családoknál;
  • szintén családok mindennapjait segítette a több mint 27 milliárd forintból megvalósuló, mintegy 180 ezer háztartásenergetikai korszerűsítését segítő Otthon Melege Program is.

Jó eredmények, javuló kilátások a lakhatás terén

További javulás várható a hazai lakhatási viszonyokban is a csoknak köszönhetően. Mindezek következtében emelkedett az építési engedélyek száma is. Míg 2012-ben 6099 építési engedélyt adtak ki, addig ez a szám 2017-re 13 ezer fölé emelkedett a KSH adatai szerint.

Rétvári Bence közölte, hogy a különböző támogatásoknak köszönhetően az új és korszerű lakások nemcsak komfortosabb feltételeket biztosítanak a családoknak, de lehetővé teszik, hogy a családoknak minél alacsonyabbak legyenek a lakhatási költségei.