Akkor most már mindig lesz medve Magyarországon?

medve
Medve a Veresegyházi Medveotthonban
Vágólapra másolva!
Fel kell készülni arra, hogy előfordulnak majd medvék Magyarországon is – újra meg kell tanulni együtt élni az egyébként őshonos nagyragadozóval – ezt mondta Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon vezetője. Szerinte a természetvédelmi szervezeteknek etetőhelyeket kellene kialakítani az erdők mélyén, hogy a medvék ne vándoroljanak be lakott területekre. A WWF is kiadott egy közleményt, amelyben az írták: ha medvét látunk, ne hajszoljuk se autóval, se más járművel, ne akarjunk mindenképpen fotót vagy videót készíteni az állatról, hanem hagyjuk elmenni békében, és azonnal értesítsük az illetékes nemzeti parkot.
Vágólapra másolva!

De miért jön ennyi medve át a szomszédos országokból? Eddig miért nem jöttek? Miért lakott területeken kószálnak, amikor minden szakember azt mondja, hogy a medve fél az embertől? Lehetséges, hogy azok a bocsok, amelyeket a napokban láttak, már Magyarországon születtek? Ezekre a kérdésekre adott választ az Origónak Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon vezetője. A medveparkban egyébként 29 medvét tartanak, de három hónapja megszületett a harmincadik is. A bocsot Lilunak nevezték el, és már megnézhetik a látogatók.
Miközben forgattunk a medveparkban, a medvék vígan pancsoltak a tóban, és iskolás gyerekek lekvárral és mézzel etették az egyébként szelídnek tűnő állatokat – de a vadonban, ha szembe találkoznánk egyel, valószínűleg egészen másként viselkedne.
Nézze meg a videót!