Kiemelt feladat a magyar légierő fejlesztése

2018.06.19. 09:37

A jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat azt üzeni, a kormány fontosnak tartja Magyarország, a magyar emberek biztonságát - állítja Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta, hogy a jövőre rendelkezésre álló 86 milliárd forintos többletforrás lehetőséget biztosít arra, hogy erős Magyar Honvédséget hozzanak létre.

Az 513 milliárd forintos honvédelmi költségvetés 40 százalékát személyi kiadásokra és a lakhatás segítésére fordítják, valamint jövőre is biztosítják a katonák 5 százalékos illetményfejlesztését.

Gripen vadászrepülőgépek KecskemétenForrás: Polyak Attila

A kiadások 30 százaléka üzemeltetésre, fenntartásra, további 30 százaléka pedig fejlesztésre megy el. Utóbbi keretből a légierő és a szárazföldi erők komoly fejlesztését tervezik, de kiemelt feladat a kibervédelmi képesség kialakítása is.

Benkő Tibor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés fedezet arra, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési tervben meghatározott feladatokat végrehajtsák. Ennek keretében a honvédség minden erejét fejlesztik, de kiemelt feladat a légierő fejlesztése. Szükség van repülőgépekre, köztük szállító, harci és kiképző gépekre, és a következő lépés a helikopterfejlesztés. Ez ügyben készülnek a tenderek kiírására.