Kezdeményezte az ügyészség Dlusztusék letartóztatását

2018.06.21. 09:42

Több mint félmilliárdos költségvetési csalás gyanújával indult eljárás a mórahalmi Mini Hungary Park ügyében. Három embert már őrizetbe vettek, kettőjük előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség.

A  Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc közölte, a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.Ahogy az Origo is megírta, az egyikük Dlusztus Imre, Dávid Ibolya öccsének üzlettársa, aki érintett a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is.

A gyanú szerint a három férfi egymással összejátszva 550 millió forint kárt próbált meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

Dlusztus Imre, a mórahalmi Mini Hungary Park igazgatójaForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A gyanú szerint a Mini Hungary Park makettjeinek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról hamis dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. Így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatás.

Az állami és az uniós költségvetést 436 millió forintos hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során 50 millió forint térült meg. Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt, ezért 2015 februárjában elállt a szerződéstől, és visszakövetelte a pénzt a beruházótól.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK