A költségvetés egyszerre érvényesíti a gazdasági növekedés és a biztonság szempontjait

Vágólapra másolva!
A 2019-es költségvetés egyszerre érvényesíti a gazdasági növekedés és a biztonság szempontjait - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közmédiának kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba emlékeztetett: szerdán kezdődik a 2019-es költségvetés parlamenti vitája, és a javaslat „a biztonságos növekedés” nevet viseli. Úgy szeretnék ugyanis erősíteni a gazdasági növekedést, hogy közben a biztonságot is fenn tudják tartani „anyagi és fizikai értelemben egyaránt, mert biztonság nélkül nincs jólét” - magyarázta.

Kiemelte: a kormánynak minden oka megvan arra, hogy a biztonsági szempontoknak nagy hangsúlyt adjon, mert Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, magas munkanélküliség, növekvő eladósodottság jellemző, és kirajzolódóban van egy kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal. Ehhez jön hozzá a tartós migrációs válság - tette hozzá.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: ezért lesz több pénz a védelmi kiadásokra, a határvédelmet szeretnék tovább erősíteni, több pénzt kap a honvédség, valamint folytatódik a rendvédelmi dolgozók béremelése.
Kitért arra is, hogy a családtámogatások is bővülnek, a kétgyermekesek adókedvezménye 40 ezer forintra nő. Emellett tovább csökkennek az adók, mindenekelőtt a szociális hozzájárulási adó, amely 17,5 százalékra csökken, miközben a baloldali kormányok idején 27 százalékos volt - közölte.

Az államtitkár elmondta: mivel a 2019-es költségvetés egyszerre érvényesíti a gazdasági növekedés és a biztonság szempontjait, ellentétes a szintén most tárgyalt európai uniós költségvetési javaslattal, amely a bevándorlásra adna több pénzt a már meglévő uniós programok rovására.