Virágzó magyar filmgyártás: egyre több amerikai filmet forgatnak nálunk

2018.06.26. 14:20

Magyarország egyre több nagyköltségvetésű amerikai film készül, olvasható az About Hungary oldalon. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ország fantasztikus helyszíneket és kiváló infrastruktúrát biztosít, mondta a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna.

„Magyarország és Budapest fantasztikus forgatási helyszíneket és kiválóan felszerelt infrastruktúrát biztosít a film produkcióknak. Például Magyarországon található a kontinentális Európa legnagyobb medencéje, amelyben a Szárnyas Fejvadász 2049-et forgatták” – idézik Andy Vajnát. 

Budapesten forgott többek közt a Szárnyas Fejvadász 2049, a Vörös veréb, az Inferno, A kém, az Atomszőke, és a Suszter, szabó, baka, kém. Közben hosszú időn keresztül a magyar főváros lett az otthona több hollywoodi sztárnak, köztük Angelina Jolie-nak, Ryan Goslingnak, Harrison Fordnak és Jennifer Lawrence-nak az otthona. 

A Magyar Nemzeti Filmalap tevékenységének köszönhetően, Magyarország az egyik legbefolyásosabb szereplője lett az európai filmiparnak, miután a 2010-es évek elején a magyar születésű producer, a Terminátor és a Rambo készítője, Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként elindította Magyarországot a modern filmipar irányába.

„Nemcsak arra fordítunk hangsúlyt, hogy magyar filmeket fejlesztünk és finanszírozunk, a Filmalap egy oktatási és gyakornoki programot is elindított a filmipar további erősítése érdekében” – mondta erről Andy Vajna.

Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországon és Budapesten nemcsak nagy költségvetésű filmeket forgatnak, hanem épül a saját, virágzó filmipar is, amire bizonyíték az Oscar és Golden Globe díjat nyert Saul fia vagy az Arany Medve győztes Testről és lélekről