Még tovább szakadnak: folytatódik a Jobbik vesszőfutása

Janiczak Dávid; Sneider Tamás; Vona Gábor; Toroczkai László alelnök frakcióvezető-helyettes Jobbik-kongresszus Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus SZEMÉLY
Budapest, 2017. június 10. Balról jobbra Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke, frakcióvezető-helyettes, Vona Gábor pártelnök, Toroczkai László alelnök, Ásotthalom polgármestere és Janiczak Dávid alelnök, Ózd polgármestere a Jobbik 16. országos kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2017. június 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom szombati zászlóbontása után sem hagyott alább a kilépési hullám a válságban lévő pártban. Újabb és újabb távozók, sorra szűnnek meg továbbra is az alapszervezetek: megyei és helyi képviselők több éve gyűlő indulataikat most szabadjára engedték, és otthagyták a balra tolódó pártot. A tegnapi nappal a Jobbik nyolcfős pest megyei frakciójából már hárman kiléptek, ami azzal járhat, hogy a csalódott radikálisok akár új csoportot is alapíthatnak a testületben. Totális csőd. 
Vágólapra másolva!

Hosszú előtörténet után múlt szombaton hivatalosan is bekövetkezett a Jobbikban a pártszakadás, hiszen Toroczkai László vezetésével Ásotthalmon zászlót bontottak a csalódott radikálisok. Az eddig is tudható volt, hogy az egykori radikális párt esetében nincs olyan, hogy lehetetlen, erre most sem cáfoltak rá. Ugyanis

a Jobbik hivatalos fogalomtára a napokban kibővült egy ez idáig a közvélemény számára ismeretlen fogalommal: a pártszakadás utáni párt tovább szakadással.

Már az elmúlt hetekben is megszámlálhatatlan kilépő hagyta ott a pártot, alapszervezetek tömkelege oszlatta fel magát. Vona Gábor a háttérből figyeli a történéseket: a Mi Hazánk Mozgalom hétvégi megalakulásával közel sem lett vége a folyamatnak, itt vannak a legújabb távozók!

Középvezetők sora hagyta ott a balra tolódó Jobbikot

Marton Gábor maglódi jobbikos képviselő közleményében azt írta, kilépett a pártból, és függetlenként folytatja a testületben. A politikus magával vitte a helyi alapszervezetet is, hiszen a kilencfős tagságból nyolcan kiléptek, így a Jobbik alapszervezete megszűnt a pest megyei településen. Hasonlóan döntött a kazincbarcikai csoport is. Fiszter Zsuzsanna, a Jobbik helyi elnöke közösségi oldalán tette közzé kilépési nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott,

Hozzátette, a kazincbarcikai alapszervezet feloszlott, ugyanis a tagok nagy része benyújtotta a kilépési nyilatkozatát a pártvezetésnek. A politikus kifogásolta, hogy

  • Vona Gáborék hatalmuk megtartása érdekében megfélemlítéssel és fenyegetéssel próbálták az eredményt befolyásolni a tisztújító kongresszuson, és azt megelőzően.
  • a párt számára kezdetben a haza és nemzet felemelkedése volt a cél, mára azonban egyes politikusok iránt érzett gyűlölet a mozgatórugó, továbbá az önérdek és saját haszon szerzése.

Sok más exjobbikoshoz hasonlóan a kazincbarcikaiak is levonták a tanulságot:

Köszönjük, de ebből mi nem kérünk, hogy a véleményünket ne mondhassuk el szankciók kilátásba helyezése nélkül.

Kilépési nyilatkozata végén Fiszter kiemelte, a Toroczkai László által életre hívott Mi Hazánk Mozgalomban folytatják.

Az emődi alapszervezet és annak vezetője is megelégelte a Jobbik balra tolódását, kiléptek a pártból, és a Mi Hazánkban folytatják. Bukszár Szilvia, a borsodi településen alakult csoport exjobbikos vezetője a következőket írta közleményében:

A Pest megyei közgyűlés jobbikos frakcióvezetője is megelégelte a Vona Gáborhoz köthető néppárti politikát. Csanádi Gábor Ferenc egy régen halogatott döntésről írt Facebook-oldalán, kiemelve, hogy mostani lépését „kétévnyi keserű gyötrődés és halvány remény töltötte el." Hat héttel az elnökválasztást követően esett le igazán neki a tantusz:

Pest megyei frakciótársa, egyben gödi önkormányzati képviselő, Sipos Richárd is a távozás mezejére lépett. Döntését azzal indokolta Facebook-oldalán közzétett írásában, hogy

a pártvezetés által az utóbbi időszakban meghozott döntések sora olyan mély sebeket okozott számára, melyeket az idő múlása sem tud begyógyítani soha.

Közéleti szerepvállalását nem szándékozik feladni, így minden bizonnyal függetlenként folytatja mind Gödön, mind a Pest Megyei Közgyűlésben. Rejtélyesen egy Dúró Dórával közös képpel köszönt el a Jobbiktól, ami arra utal, hogy csatlakozni fog Toroczkai Lászlóékhoz, ha még nem tette meg.

Ez pedig azt jelenti, hogy Csanádival és Sipossal együtt a Jobbik nyolcfős pest megyei frakciójából hárman már ki is léptek, ami azzal járhat, hogy a Toroczkai-féle csalódott új csoportot hozhatnak létre a testületben. Kétségkívül nagy pofon ez a Jobbiknak.

A napokban Laczkó Zsolt csongrádi önkormányzati képviselő közleményben jelentette be, hogy megszűnt a településen a jobbikos alapszervezet.

– írta a radikális politikus

Sajtóértesülések szerint dr. Nagy Gergely 15 év után hagyta ott a Jobbikot. A politikus függetlenként folytatja a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésben és Gönyű önkormányzatában is. Akárcsak sok exjobbikos társa, Nagy is jelentkezett a Mi Hazánk Mozgalomba.

A Jobbik vezetése nem kíván tudomást venni a történtekről

A történtek fényében érdemes egy pillanatra felidézni, miként állnak a párt vezető arcai a Jobbik történetének legsúlyosabb válságához. Az elmúlt hetekben a következőket nyilatkozták:

  • Gyöngyösi Márton elnökhelyettes: „azért lenne pártszakadás, mert van egy-két hőzöngő, akik képtelenek elfogadni a tisztújítás legitim eredményét?"
  • Jakab Péter szóvivő: „a tisztújítás után másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt. Mindebből következően nemhogy szakadás, de még lemorzsolódás sincs."
  • Mirkóczki Ádám, jobbikos parlamenti képviselő: „100-an léptek ki, ugyanakkor 100-an léptek be a Jobbikba."