Pénzmosás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy nigériai származású, Magyarországon élő 39 éves férfival és hét társával szemben, akik hierarchikusan felépített, munkamegosztásra alapuló bűnszervezetet működtettek Budapesten.

A nigériai állampolgár egy olyan nemzetközi internetes bűnözői hálózatot segített, amely gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezte a cégek üzleti partnereit.

Később e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva, felszólították a sértetteket, hogy fizetési kötelezettségeiket új, egy nekik megadott, magyarországi bankszámlákra teljesítsék.

A nigériai elkövető szerepe az volt, hogy az így megszerzett és félreirányított fizetési teljesítések fogadására

magyar bankszámlákat nyittasson,

míg a lánc végén álló végrehajtó vádlottak feladata az, hogy gazdasági társaságokat alapítsanak, illetve vásároljanak, majd azoknak magyarországi és szlovák pénzintézetekben bankszámlákat nyissanak.

A sértett külföldi gazdasági társaságok magyar, román, vietnami, maláj, kínai, indonéz illetve egyesült államokbeli cégek voltak. Akadt olyan sértetti cég, amelyik egy repülőgép bérleti díját utalta át, de volt köztük egy jó nevű francia labdarúgó klub is, amelyik egy dél-amerikai futballistával kapcsolatos díjat utalt tévedésből az egyik magyar bankszámlára.

A főügyészség a vádiratban a bűnszervezet vezetőivel szemben "végrehajtandó szabadságvesztés büntetés" kiszabását, míg a többi vádlottra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetés kiszabását kezdeményezte.