Áder János aláírta az alaptörvény-módosítást és a Stop Sorost

ÁDER János; TURI-KOVÁCS Béla
Budapest, 2018. május 8. Áder János köztársasági elnök beszédet mond, miután a képviselők esküt tettek az Országgyűlés alakuló ülésén 2018. május 8-án. Mögötte Turi-Kovács Béla fideszes képviselő, korelnök. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Közlöny csütörtöki számában az alaptörvény hetedik módosítása, valamint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag, miután Áder János államfő aláírta azokat.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök a jogszabályok aláírásával kapcsolatban nem tett nyilatkozatot, korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek, vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje.

Áder János akkor idézte az alaptörvényt, amely szerint a köztársasági elnök az alaptörvényt vagy annak módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését.

Az alaptörvény hetedik módosítása

  • Kimondja, hogy az állam és annak minden szervének alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme,
  • de azt is rögzíti , hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.
  • Kiegészítette a közös uniós hatáskörgyakorlás alkotmányban rögzített szövegét is: a közös hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.
  • Magában foglalja innentől, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező idegen állampolgár Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.
  • Újdonságként kimondja, hogy nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve.
  • Alapján jogi védelmet kapott az otthon nyugalma. Az alaptörvény hatályos szövege lehetővé teszi, hogy törvény vagy helyi önkormányzat a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részén jogellenessé minősítheti az életvitelszerű közterületi tartózkodást.
  • Létrehozta a külön közigazgatási bíráskodást is.

Az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag alapján

  • büntetendő lesz az illegális bevándorlás elősegítése, büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. Aki ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat, vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • Azok, akik határvédelemmel és államhatár rendjével összefüggő bűncselekmények elkövetése miatt eljárás alatt állnak, nem tartózkodhatnak a határvonaltól számított 8 kilométeres sávban.

Az Országgyűlés mindkét előterjesztést a múlt héten fogadta el.