Az LMP-ből kilépő Hadházy Ákos a szocialistákhoz tart?

Hadházy Ákos
Budapest, 2018. február 17. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke beszédet mond a Lehet Más a Politika (LMP) országértékelő rendezvényén a Park Inn by Radisson Budapest szállodában 2018. február 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke nem zárta ki ennek a lehetőségét az Azonnali.hu-nak adott interjújában. Négy éven belül a harmadik pártba ülne be Hadházy? Ezen kívül is voltak érdekes részei a beszélgetésnek, mutatjuk.
Vágólapra másolva!

A két héttel ezelőtti szocialista elnökválasztáson szoros versenyben diadalmaskodó Tóth Bertalan az Azonnali.hu-nak adott interjút. A beszélgetés legérdekesebb részében a portál munkatársa azt kérdezte a politikustól, szeretnék-e, hogy az LMP-ből kilépő Hadházy Ákos csatlakozzon hozzájuk. A válasz módfelett sejtelmesre sikerült.

  • Azonnali: Hadházy Ákos nemrég kilépett az LMP-ből. Szeretnék, ha csatlakozna majd önökhöz?
  • Tóth Bertalan: Az MSZP-Párbeszéd szövetség egy nyitott szövetség, ha demokraták ehhez csatlakoznának, mi nem zárjuk be az ajtót.

Az MSZP elnökének megnyilvánulásából az alábbiak következnek:

A közel sem egyértelmű válasz miatt az Azonnali munkatársa még egyszer rákérdezett, támogatják-e Tóthék az ex-LMP-s politikus csatlakozását, mire a szocialisták elnöke kitért a válaszadás alól. Egy biztos:

a MSZP vezetője nem zárta ki Hadházy Ákos érkezésének lehetőségét. Így minden benne van a pakliban, hiszen a zöldek extárselnökénél nem ritka a pártváltás, ugyanis 2014-ben a Fideszből átevezett az LMP-hez.

Nem ez volt az interjú egyetlen izgalmas része. Kiderült, Tóth Bertalan látta kihívójának, Mesterházy Attilának a Facebookon közzétett gratulációját, amely mellé egy meglehetősen előnytelen képet rakott ki róla. A politikus biztos benne, hogy

Hogy ez alatt mit értett pontosan, az nem teljesen tiszta, főleg úgy, hogy egy kérdéssel később finoman elismerte,

léteznek pártviszályok az MSZP-n belül, amelyek károsak a pártra nézve. A politikus hozzátette, a párt egységének megteremtését tartja az egyik legfontosabb kérdésnek, szerinte ez az MSZP-nek létkérdés.

A szocialisták potenciális szövetségeivel kapcsolatban feltűnően konfrontatív hangnemet ütött meg Tóth. Egyrészről finoman odaszúrt a Jobbiknak, hogy ha nem is állnak túl jól anyagilag, de legalább fizetőképesek, és feladataik elvégzését stabilan finanszírozni fogják. A Demokratikus Koalíciót ennél jóval keményebben támadta. Elhibázott lépésnek tartotta, hogy a Gyurcsány Ferencékkel kötött megállapodásnál nem vették figyelembe, milyen jelöltekkel akarnak kiállni. Aminek szerinte az lett a vége, hogy

több helyen akár az utolsó helyen végzett a DK-s induló.

Az LMP sem maradt ki a sorból, Tóth érdektelenséget mutatott egykor párttársa ügyében: a párt belügyének tartja, hogy az ex-MSZP-s Demeter Mártát felveszik-e új pártjába.