Évente 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Azerbajdzsánból Európa felé

2018.06.29. 13:56

Magyarország szorgalmazza az EU és Azerbajdzsán stratégiai partnerségének megújítását, mert az európai gázbeszerzés diverzifikációjára az azerbajdzsáni gáz felhasználása lehet a megoldás - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteki bakui látogatásáról beszámolva.

Szijjártó Péter közölte: találkozott az azeri miniszterelnökkel, külügyminiszterrel, a gazdasági és a mezőgazdasági miniszterrel. A látogatás alkalmával együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyi Intézet és az Azeri Diplomáciai Akadémia között, továbbá meghosszabbították a Balassi Intézet és a Bakui Idegennyelvek Egyeteme közötti együttműködési megállapodást.

Kifejtette: Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azon szövetségesi rendszerek és Azerbajdzsán kapcsolatainak szorosabbra fűzését, amelyeknek Magyarország is a tagja. Így az Európai Unió és Azerbajdzsán stratégiai partnerségéről szóló megállapodás megújítását határozottan támogatja, ugyanis az európai energiabiztonság szempontjából "a legvalószínűbb és legéletképesebb forgatókönyv középtávon" az azerbajdzsáni gáz Európába, illetve Közép-Európába szállítása - magyarázta.

Szijjártó Péter elmondta: május végén megindult az első gázszállítmány az azerbajdzsáni gázmezőkről a Törökország felé megépített vezetéken, és innentől kezdve a feladat már Európára hárul, hogy a délkelet-európai térségbe megérkező azerbajdzsáni gáz Közép-Európába juttatásához a szükséges infrastrukturális beruházásokat elvégezze. Jelenleg évente tízmilliárd köbméter gáz fog megérkezni Azerbajdzsánból Délkelet-Európába, és ez a mennyiség néhány év múlva megduplázódik egy újabb mező kitermelésével - mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kamál Abdullah, a Balassi Intézet és a Bakui Idegen Nyelvek Egyetemének rektoraForrás: MTI/Kkm

A külügyminiszter kitért arra: jelenleg Magyarország tölti be a NATO összekötő nagykövetségi pozíciót Bakuban. Azerbajdzsán tovább növelte részvételét a NATO-misszióiban, ráadásul magyar és azeri katonák együtt szolgálnak a szövetség afganisztáni missziójában. Ezen együttműködés erősítése az egész NATO és azon belül Európa biztonsági érdekét is szolgálja - vélekedett.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően elmondta: komoly előrelépés történt a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésben, mivel az Eximbank finanszírozásában egy 17 millió eurós üvegházépítési beruházást hajt végre egy magyar és egy azerbajdzsáni vállalat, ezt a projektet pedig újabb beruházások követik magyar cégek bevonásával.

Közölte: Európa egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító cargo légitársasága, az azerbajdzsáni Silk Way a közelmúltban újraindította a Budapest-Baku járatát, amellyel a két ország közötti áruszállítás jelentősen könnyebbé vált. Az energiaitalok azerbajdzsáni piacán pedig egy magyar energiaital vette át az első helyet - ismertetett egy újabb gazdasági sikert Szijjártó Péter.