A civil szervezeteknek átláthatóvá kell válniuk

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén a tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy legitim és elfogadható cél az, hogy a civil szervezeteknek átláthatóvá kell válniuk - mondta el Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Juhász Hajnalka közölte, a közgyűlés szerdai ülésén tárgyaltak egy jelentést, amely a civil szervezetekre vonatkozó korlátozásokat vizsgálta az Európa Tanács tagállamaiban. A vita során hangsúlyozták a civil szervezetek fontosságát, jelentőségét a demokratikus társadalmakban - tette hozzá. Magyarországgal szemben egy-két kritikát megfogalmazott a jelentést jegyző szocialista képviselő, és ennek kapcsán elmondták, hogy 2017-ben fogadták el a civil szervezetek átláthatóságára vonatkozó magyar törvényt.

Az országban 60 ezer civil szervezet működik, és a hatályba lépett szabályozást összesen 14 civil szervezet kritizálta.

A civil szervezetek átláthatóságának szabályozásáról folytatott vita alapján elmondható, hogy

a magyarországi szabályozásnál sokkal szigorúbbak is vannak

- mondta Juhász Hajnalka.
A vita során megerősítést nyert, hogy a legitim célban mindannyian egyetértenek, és hangsúlyozták, hogy nagyon fontosak a civil szervezetek, hiszen egy demokratikus társadalomban alapvető véleményformáló feladatuk és szerepük van.

Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a külföldi támogatások esetében látni lehessen, mely civil szervezetek kapnak külföldről évente több mint 7,2 millió forintos támogatást - mutatott rá. Különösen indokolt az átláthatóság amiatt,

mert a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek a külföldi támogatásaikból a bevándorlást támogatják - fogalmazott.

Juhász Hajnalka elmondta, a Stop Soros törvénycsomag kapcsán azt hangsúlyozták, hogy Magyarország nem kíván bevándorlóország lenni, és büntetőjogi tényállásban rögzítették a jogellenes bevándorlás elősegítését, a szervezésében való részvételt, az ehhez kapcsolódó vagyoni haszonszerzést, valamint az ezzel kapcsolatos segítségnyújtást.

Kiemelték, hogy ez a humanitárius segítségnyújtásra nem vonatkozik,

és ez nem azokat a NGO-kat érinti, amelyek a legális migrációban vesznek részt - tette hozzá.

Juhász Hajnalkát kérdezték az EU-csúcson elfogadott zárónyilatkozatról is. Azt mondta, hogy ez a V4-ek sikere, és egy nagyon komoly visszaigazolás Magyarország számára.