Sosem volt még ennyi pénz a honvédelemre

2018.06.29. 08:56

Még soha nem volt ennyi pénz a honvédelemre - hangoztatta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Jövőre mintegy 513 milliárd forint lesz a honvédelmi költségvetés. Ebből 150 milliárd forintot fordítanak haderőfejlesztésre - mondta el az államtitkár.

Németh Szilárd, az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt is kiemelte, hogy a honvédelmi kiadások kerete több mint 85 milliárd, míg a belügyi szervek költségvetése mintegy 40 milliárd forinttal emelkedik jövőre. A biztonság nem lehet pénz kérdése, és ha kell, még többet fordítanak e célra - mondta, ezért is nevezve fontosnak, hogy az országvédelmi alap keretét ötven százalékkal növelték.

Az államtitkár elmondta, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési terv honvédelmi része a katonákról szól. Jövőre is 5 százalékkal növelik a katonák illetményét - emlékeztetett Németh Szilárd, hozzátéve: szeretnék vonzóvá tenni a katonai pályát.A haderőfejlesztés kapcsán azt mondta: az eddig beszerzett új repülők és a meglévő helikopterek felújítása után új helikopterek beszerzése jelenti a légierő fejlesztésének egyik sarokpontját.