A teljes lakosság körében 42, a listán 55 százalékon állnak a kormánypártok, az ellenzék sehol nincs hozzájuk képest - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

A Nézőpont Intézet eljuttatta legfrissebb, júniusi közvélemény-kutatását szombaton, amely elképesztő Fidesz-KDNP fölénytől tanúskodik, az ellenzék tehát továbbra sem tud kijönni a súlyos válságából. A kutatóintézet közleménye szerint a kormánypártok 55 százalékon állnak listán, ami 2014 óta  a legmagasabb érték a Nézőpontnál. Hozzátették, hogy ez a tendencia megfigyelhető volt egy hónapja is, hiszen már májusban is nagyobb támogatottságot mértek a kormánypártoknak, mint amit elértek az áprilisi választáson. 

Júniusban a teljes népességen belül nem változtak ugyan az erőviszonyok, viszont az ellenzéki, kiemelten a Jobbik-szimpatizánsok aktivitása csökkent, így tudták növelni előnyüket a kormánypártok a legvalószínűbb listás eredmény tekintetében.

A felmérés alapján

a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 11, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos.

A Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

Forrás: Origo

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve

  • a Fidesz-KDNP-re 55 százalék szavazna, jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen, másrészt többen, mint a 2014-es választások óta bármikor.
  • a Jobbikot 18 százalék választaná, a választások óta csökkent a párt támogatottsága. 
  • az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg a biztos szavazóknak 9 százaléka voksolna, Tóth Bertalan pártelnökké választása után sem állnak a parlamentbe való bejutásukhoz szükséges 10 százalékos szint fölött.
  • az LMP-re 6,
  • a DK-ra pedig 5 százalék szavazna, népszerűségük nem sokat változott a választások óta.
  • a Momentum szavazataránya 4 százalék,
  • a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

A Nézőpont kiemelte, hogy az adatfelvétel még a Mi Hazánk Mozgalom párttá alakulása előtt történt. Ebből kifolyólag az új szervezet esetleges népszerűségnövekedése még közvetlenül nem jelent meg a pártpreferenciákban, ugyanakkor a Jobbik szimpatizánsainak inaktivizálódásában már szerepet játszhatott.