Tovább javulhatnak a magyar-osztrák kapcsolatok azt követően, hogy vasárnaptól fél éven át Ausztria tölti be az EU soros elnöki tisztét - mondta Kiss J. László egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A most kezdődő lesz az utolsó félév a 2019-es európai parlamenti választások előtt, ezért különösen jelentős az osztrák EU-elnökség. A szakértő kiemelte, hogy az ehhez kacsolódó feladatokban nemcsak a külügy, hanem a kancellári hivatal is illetékes.

A két ország kapcsolata a jelenlegi kancellár hivatalba lépésével kerültek ki a mélypontról többek között annak köszönhetően, hogy Sebastian Kurz menekültügyben Orbán Viktoréhoz hasonló álláspontot képvisel - mondta Kiss.

Ausztria a migrációt az EU-elnökség idején is kiemelten fontos kérdésnek tekinti a gazdasági versenyképesség és a Nyugat-Balkán államainak uniós integrációja mellett - tette hozzá.
Kiss J. László megjegyezte, hogy Sebastian Kurz erősítené Ausztria közvetítői tevékenységét a keleti és a nyugati országok között, hasonlóan az országnak a hidegháború idején betöltött diplomáciai szerepvállaláshoz.