A kivont, valsartan hatóanyagú készítmények még egy hónapig szedhetők

magas vérnyomás illusztráció
Vágólapra másolva!
A patikai forgalomból kivont, valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyagú készítmények még egy hónapig szedhetők - közölték szakemberek a témában tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese jelezte, hogy

a múlt héten 27 vérnyomáscsökkentő készítményt vontak ki a forgalomból.

Ennek oka, hogy egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának vezetője ugyanakkor azt mondta, a forgalmazási tiltásban szereplő,

valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal.

Ugyanis a gyógyszer azonnali abbahagyása nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése.

- hívta fel a figyelmet Merkely Béla, aki hozzátette, hogy a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.
A szakember kiemelte, hogy

Magyarországon nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával kapcsolatban most kifogást emelt az európai gyógyszerhatóság.


Merkely Béla előrevetítette, hogy a betegek többségének más gyógyszerre való átállítása időt vesz igénybe, így azt javasolja, hogy mindenki, aki valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő készítményt szed, keresse fel háziorvosát.

Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke elmondta, a valsartan hatóanyag helyett tíz ACE-gátló és öt sartan tartalmú gyógyszert tudnak javasolni.

Arra a kérdésre, hogy a forgalomból kivont, és a betegek által fel nem használt készítmény árát visszakapják-e a betegek a patikában, Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese azt felelte: erről tárgyalnak a gyártókkal, azonban a jelenlegi szabályok szerint erre a gyártók nem kötelezhetők.

A forgalomból kivont, illetve a minőségileg jó valsartan tartalmú készítmények listája megtalálható az OGYÉI honlapján, gyógyszernévre, törzskönyvi és gyártási számokra lebontva.