Semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal Magyarország addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Sebastian Kurznak, akivel kedd este egyeztetett.

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás - ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár kedd esti telefonos tárgyalásukon. Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon. 

Orbán Viktor azt mondta Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, hogy Magyarország nem fogad be migránsokatForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Változatlan magyar álláspont

Orbán Viktor emellett tájékoztatta az osztrák kancellárt, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben. Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók - mondta el a kormányfő Sebastian Kurznak.

Orbán Viktor csütörtökön tárgyal Angela Merkellel, előtte pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble-val, a Bundestag elnökével találkozik.