Jó véleménnyel vagyunk a németekről

Russia 2018 World Cup Group F Mexico Németország FIFA 2018 Oroszország labd
Német zászlók.
Vágólapra másolva!
A németekkel való szimpatizálásunk egyoldalúnak látszik a Nézőpont Intézett felmérése szerint, ugyanis amíg a magyarok 59 százaléka nyilatkozott pozitívan a németekről, addig a németek 55 százaléka negatívan vélekedett rólunk.
Vágólapra másolva!

A német sajtó 2010 óta tartó éles kritikája megtette hatását a közvéleményre, hazánkra nézve –derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

A felnőtt német lakosság 55 százaléka nyilatkozott negatívan hazánkról és csak 38 százalékuk pozitívan. A harminc év alattiaknál ez az arány még rosszabb, ugyanis a válaszadók 58 százalékának negatív a véleménye és csak 32 százaléknak pozitív. A német fővárosi lakosságnak pedig 33 százaléka pozitívan gondol hazánkra és 56 százalék negatívan. Olyan demográfiai kategória nincsen, ahol inkább pozitívak lennének a vélemények.

A németek nincsenek jó véleménnyel rólunk Forrás: Nézőpont Intézet

Az eredmény azért sem meglepő, mivel a Médianéző kutatása szerint 2017-ben a Magyarországról szóló hírek 70 százaléka volt negatív hangvételű az összes német sajtóorgánumot figyelembe véve, 29 százalék semleges és csupán egy százalék pozitív.

A magyarok pozitívan vélekednek a németekről, ugyanis a megkérdezettek 59 százalékának van jó véleménye a régió legnépesebb és gazdasági szempontból legfontosabb országról. A magyarok körében a szimpátia minden társadalmi csoportban kimutatható. Hazánkban a fiatalok vannak a legjobb véleménnyel Németországról (76 százalék jó, 20 százalék rossz) és a hatvan év felettiek (49 százalék jó, 35 százalék rossz) inkább a kritikusok.