Megújul a sümegi püspöki palota

Vágólapra másolva!
Közel kétmilliárd forintból újul meg a sümegi püspöki palota. Pénteken tették le az alapkövet. 
Vágólapra másolva!

Pénteken került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a sümegi Püspöki Palota turisztikai funkcióbővítő fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére. A rendezvényen Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár bemutatta a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot, a Sümegi Vár fejlesztéseit, valamint az elmúlt évek magyar kastély- és várfelújításait.

Virág Zsolt művészettörténész (Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram) ismertette a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló, a sümegi Püspöki Palotát érintő fejlesztéseket. Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Végh László, Sümeg polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Nagyszabású átalakítás kezdődik a sümegi püspöki palotában Forrás: Origo

1500 négyzetméter újul meg

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A sümegi felújítás 1,5 milliárd forint európai uniós, valamint közel 320 millió forint értékű hazai forrásból készül el.

A már korábban felújított homlokzattal rendelkező sümegi Püspöki Palota közel 1500 négyzetméternyi belső területe újul meg a meglévő barokk építészeti részletek részleges rekonstrukciójával, az értékes falfestmények konzerválásával, így a palota a vendégek számára bejárhatóvá válik.

Pénteken tették le a felújítás alapkövét Forrás: Origo

A palota vízszigetelési rendszere korszerűsítésre kerül, amelynek része a várhegy felől érkező csapadék és a rétegvizek elleni védelem kialakítása is. Felújításra, bővítésre kerül a palota gyenge- és erősáramú-, valamint IT-hálózata, alkalmazkodva a modern kor követelményeihez és megfelelő hátteret biztosítva a kialakítandó attrakcióknak. A fejlesztés keretében ajándékbolt kerül kialakításra, megújulnak a személyzeti és közönségforgalmi terek, valamint a vizesblokkok, amivel megteremtődnek a minőségi vendégfogadás körülményei.

Tuzson Bence a felújítás jelentőségéről beszélt Forrás: Origo

Restaurálják a kápolnát is

Az egykori konyha területén

külső terasszal is rendelkező kávézó létesül,

amelyhez rendezvények alkalmával az épület déli szárnyának közepén elhelyezkedő „sala terrena" különleges freskókkal díszített tere is hozzákapcsolható. A valamikori dézsmapince helyén borászati bemutató helyiség kerül kialakításra, amely akár múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is alkalmas lesz.

Megújul a sümegi püspöki palota Forrás: Origo

A program részét képezi a palota legépebben fennmaradt belső tere, a kápolna restaurálása, valamint az emeleten található gazdagon díszített könyvtárszoba és környezetének helyreállítása is. Az egykori püspöki termek ugyancsak felújításra kerülnek, lehetővé téve a palota és mindenkori lakóinak történetét és életmódját, hétköznapjait és ünnepeit bemutató kiállítótér kialakítását.

A Püspöki Palota központi elhelyezkedésének köszönhetően Sümeg város kulturális és közösségi élete megújult, multifunkcionális térrel gazdagodik majd.