Magasabb szintre emelkedhetnek az amerikai-magyar kapcsolatok

NÉMETH Zsolt
Budapest, 2018. július 9. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) bemutatkozó látogatáson fogadja David B. Cornsteint, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét az Országházban 2018. július 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magasabb szintre emeli a politikai kapcsolatokat a két ország között, hogy másfél év után ismét betöltötték a budapesti amerikai nagyköveti posztot, David B. Cornstein elfoglalta állomáshelyét – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután találkozott az amerikai diplomatával.
Vágólapra másolva!

A külügyi bizottság négypárti delegációja együtt ebédelt David B. Cornsteinnel. A politikus megköszönte a nagykövetnek, hogy tevékenysége már az elmúlt hetekben is érzékelhetően kedvezően befolyásolta a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Németh Zsolt bemutatkozó látogatáson fogadja David B. Cornsteint, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét az Országházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Németh Zsolt szerint

Utalt arra, hogy

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nemrég felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt,

és arra, hogy az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelt helyen szerepelt a megbeszélésen a biztonságpolitika, az e heti NATO-csúcstalálkozóra tekintettel is. Elhangzott: Magyarország egyetért azzal az amerikai elvárással, hogy a NATO csak akkor lehet sikeres, ha tagállamai megfelelő anyagi ráfordítással támogatják a szervezetet.

Németh elmondta, hogy

- tette hozzá.

Beszélt arról is: a tény, hogy Magyarországon százezer ember dolgozik amerikai tulajdonú vállalatoknál, mutatja, milyen jelentősek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok.

Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy

Magyarországnak Európán kívül az Egyesült Államok a legfontosabb befektetői, illetve exportpartnere.

Németh Zsolt szerint a nagykövet, aki maga is üzletember, azt hangsúlyozta, hogy „messze nem aknázták még ki” a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségeket, és ő maga is elkötelezetten lép majd fel ezen a területen, az energetikát külön is említve.

Egyetértettek abban, hogy

ezért mindent meg kell tenni, hogy az energiadiverzifikáció folyamata kiteljesedhessen a következő években.

Romániában és Horvátországban is nagyon komoly beruházások készülnek, az amerikai tőke a jelek szerint ebben szerepet vállalna, és ezzel hozzájárulhat Közép-Európa gazdasági önállóságához - fűzte hozzá.

A fideszes politikus szerint

komoly gazdasági szerepe lehet az Egyesült Államoknak abban, hogy elősegítse a közép-európai együttműködés gazdasági megerősítését.

Németh kitért arra is: a nagykövettel érintették az ukrán helyzetet a NATO-csúcstalálkozó összefüggésében.

Szerinte

A vétót akkor kerülhette volna el, ha teljesítette volna azokat a feltételeket, amelyeket hazánk megfogalmazott és mind a Velencei Bizottság, mind az amerikai partnerek támogattak, nevezetesen, hogy

Kijev öt évre függessze fel az oktatási törvény alkalmazását.

Elmondta továbbá, megállapodtak abban, hogy a törvényhozásaik közötti kapcsolatokra nagy hangsúlyt helyeznek a következő időszakban:

David B. Cornstein június 25-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.