Meghalt egy kisbaba, mert túl sok gyógyszert adtak neki

2018.07.10. 12:37

Az öt hónapos kisfiút hörgőgyulladással vitték kórházba szülei. A csecsemő belázasodott, a kórházban vénásan kapott lázcsillapítót, háromszor többet a megengedettnél. A kisfiú szervezete összeomlott – írja a Blikk.

A csecsemő szüleinek a kórház kegyeleti szobájában kellett végleg elbúcsúzniuk a gyereküktől, miután túladagolták neki a lázcsillapítót.

Pénteki nap volt, Zénó nagyon köhögött, fulladt. Elvittük a háziorvoshoz, majd tanácsára bementünk a kórházba. Hörgőgyulladást állapítottak meg. Másnap be is lázasodott a kisfiunk. Egy kúp lehúzta a lázat, de este megint rosszabbul lett. Végig ott voltunk mellette – emlékezett vissza a Blikknek J. Albert, a csecsemő apja.

A szülők nem bírták nézni, ahogyan a gyerekük fulladozik, a testhőmérséklete pedig csökken, ezért este megint segítséget kértek.

Azt mondták, túl késő van, hogy átszállítsák másik kórházba, de adnak neki fájdalom- és lázcsillapítót. Vénásan adagolták, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna – mondta sírva a lapnak J. A. Anita, a kisfiú anyja.

Később a csecsemő rosszabbul lett, hajnalban már vért hányt.

Átvitték egy másik kórházba, de a szülők szerint a zárójelentés hiányos volt. Nem jelezték a mentősöknek azt, hogy a gyerek vért hányt, és azt sem, hogy mennyi gyógyszert kapott. A kisfiút a másik kórházban már nem tudták megmenteni.

Az a kórház, ahol először kezelték az öt hónapos gyereket az ügy miatt indított vizsgálat végén közölték a szülőkkel, hogy az injekció több szempontból sem felelt meg a szabályoknak, de a szabályszegés és a csecsemő halála között nincs összefüggés. A szülők pert indítanak.

Ez az eset iskolapéldája annak a vizsgálati eredménynek, amely azt állapította meg, hogy a halálesetek 40 százaléka megelőzhető lett volna, ha nincs orvosi mulasztás – mondta a család ügyvédje, dr. Ábrahám László.

Dr. Bense Tamás családorvos szerint olyan szert, amit a baba kapott, vénásan egyáltalán nem szabad adagolni ilyen pici gyereknek.

Csecsemőknél és gyermekeknél szörnyen kényes feladat a lázcsillapítás, de a gyakorlat szerint vénásan sosem adjuk a gyógyszert. Szirupban, kúpban, legutolsósorban tablettában adható kicsiknek– mondta a szakember.