Vészforgatókönyv a Jobbikban: idő előtt leválthatják Sneidert és Gyöngyösit

Sneider Tamás Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

Az internetes portálunkon 2018. július 11-én "Vészforgatókönyv a Jobbikban: idő előtt leválthatják Sneidert és Gyöngyösit" címmel megjelent cikkben valótlanul híreszteltük, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalomból bárki szándékosan, célzottan balliberális portáloknak szivárogtatna a Jobbik helyzetével kapcsolatos információkat.

A párt felső köreibe bejáratos forrásunk szerint elégedetlenek velük mind a szimpatizánsok, mind a vezetők. "Tesze-toszák", "jellegtelenek", és "nem tudnak olyan témát bevinni a nyilvánosságba, amivel legalább egy pillanatra el tudnák terelni a választók figyelmét a pártra nézve káros ügyekről." Fogy a levegő Sneider Tamás elnök, és Gyöngyösi Márton, elnökhelyettes körül. Idő előtti váltás jöhet? Sok minden más mellett erről is elmondja véleményét informátorunk.

Hónapokkal a parlamenti választás után sem nyugodtak meg a kedélyek a Jobbikban, sőt egyre inkább úgy fest, napról napra növekszik a problémák száma. A párt egyértelműen a várakozásokon alul szerepelt áprilisban, a gyenge eredmény pedig felszínre hozta az addig is meglévő, lappangó politikai feszültségeket, és kellemetlen ügyeket. Volt itt minden: a párton belüli érdekcsoportok a nyilvánosság előtt támadták egymást; etikai eljárások, telefonos lejáratókampány a pártbeli ellenzék tagjai ellen; belső információk szivárogtatása a sajtónak; a radikálisok kiválása, majd az alig egy hónapja megalapított Mi Hazánk Mozgalomban való tömörülésük; és nem utolsósorban komoly anyagi problémák ütötték fel a fejüket. Ezek egyenként is nagy kihívást jelentenének, azonban

így együttvéve azt eredményezik, hogy a Jobbik történetének legnagyobb válságát éli át, amiből nem egyszerű a kiút.

Ahhoz, hogy kerek legyen a történet, vissza kell menni egy pillanat erejéig a párt elmúlt időszakának egyik fontos mozzanatához, a tisztújító kongresszushoz. A Jobbikban papíron hatalomváltás történt, azonban azóta egyre több olyan jobbikos nyilatkozattal lehet találkozni, amelyek erősen azt sejtetik, továbbra is a pártot súlyos választási vereségbe navigáló Vona Gábor, expártelnök keveri a kártyákat a háttérben. Legutóbb Volner János mondta azt, hogy a tisztújítás előtt többen is azt kérték tőle az országos elnökségből, vállalja el az elnökséget. Elmondása szerint a felkérésnek azért nem tett eleget, mert „úgy látta, hogy Vonához Sneider Tamás sokkal közelebb állt." A „megmaradó Vona-befolyás" narratívára ráerősített a Toroczkai-szárny, akik a szoros küzdelemben megválasztott Sneider Tamás, elnököt és Gyöngyösi Márton, elnökhelyettest bábként láttatták, akiknek nincsen önálló akaratuk.

Alakul a jobbikos vészforgatókönyv a vezércserére

„Hatalmas az elégedetlenség a Jobbikban a Sneider-Gyöngyösi-féle pártvezetéssel, valamint politikájukkal kapcsolatban" – ezt már a Jobbik belső ügyeire rálátó forrásunk mondta. Elmondása szerint ez nemcsak a párt szimpatizánsaira igaz, hanem a „felső körökben" is egyre inkább kételkednek az új pártvezetők alkalmasságában. A legfőbb kifogás velük szemben, hogy nem találják az ellenszerét a párt körül sokasodó problémáknak, nem tudnak olyan témát bevinni a nyilvánosságba, amivel legalább egy pillanatra el tudnák terelni a választók figyelmét „a pártra nézve káros ügyekről."

A „kreativitás nélküliség" miatt folyamatosan védekezni kényszerülnek, és szinte kizárólag negatív színben szerepelnek az országos sajtóban, ami hosszabb távon egész biztosan nem tesz jót a pártnak.

Úgy látja a Jobbik vezetői politikusai körében rendszeresen megforduló forrásunk, nincsenek önálló témáik, amelyek megfognák a célközönséget, kizárólag az Orbán-kormányt támadják, azt sem „túl fantáziadúsan", ami szerinte „kifejezetten kontraproduktív" lehet egy magát nemzeti néppártként meghatározó politikai szereplőtől. Igaz, a párt elnökségében a választás óta „jobb belátásra tértek", és elfogadták, hogy nem csak és kizárólag a balliberális szavazókat kell megszólítani, hanem „rá kell menni a Fidesz bázisára is." – árulta el a Jobbik vezetésével jó kapcsolatot ápoló forrásunk. Ez irányváltást jelenthet a pártban, szerinte még nem késő. A személyes véleménye ugyanakkor az, hogy az ellenzék és a kormánypártok közötti „ingázást" nem lehet megvalósítani Sneider Tamással, és Gyöngyösi „Mártonnal, mert „tesz-toszák, jellegtelenek" hozzá.

Nem csak ő látja így a párton belül, vezető jobbikosokkal beszélgetve azt érzékeli, készül egyfajta vészforgatókönyv a párt felső köreiben: komolyan számolnak a Jobbikban azzal a lehetősséggel, hogy idő előtt le kell váltani a Sneider-Gyöngyösi duót a párt éléről.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese hiába vetette bele magát teljes erőbedobással a politikai küzdelmekbe, sokak szerint nem tud megoldást kínálni a párt válságára. Idő előtt leváltanák? Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte olyan szempontból reális a forgatókönyv, hogy a vezetők képtelenek kezelni válságot, a megvalósítása viszont korántsem egyszerű. Sorolta az akadályokat: ezt a javaslatot „végig kellene verni" az elnökségen, aminek számítása szerint nincs meg jelenleg „a kellő támogatottsága", plusz ismét össze kellene hívni egy tisztújító kongresszust, ahol meg is kellene szavazni a váltást. A technikai akadályok mellett a nyilvánosság felé való üzenete sem lenne a legszerencsésebb a tervnek. „Milyen párt az, amelyik gyakrabban cserélgeti a vezetőit, mint mások a partnereit? Melyik támogatónk tartana ki egy ilyen húzás után?" – tette fel a kérdéseket. Személy szerint indokoltnak látna egy vezércserét, azonban ennek nem most, a „megoldatlan problémakupacok" időszakában van itt az ideje, hanem akkor „kell majd megejteni, amikor már leszállóágban vannak a balhék", amikor jobban lehet ezt kommunikálni.

„Az önsajnáltatás nem lehet jó fegyver”

Forrásunk a legnagyobb problémának nem a radikálisok kiválását tartja, hiszen ebből még „akár jól is kijöhetnek", a „vállalhatatlan elemek" nélkül sikeresebbek is lehetnek, többet nem jelentenek visszahúzó erőt. Szerinte égetőbb a párt anyagi helyzete, ami valóban aggodalomra ad okot. „Kivételesen van alapja annak, amiről a kormánypárti sajtó cikkezik." – ismerte el jobbikos forrásunk. Kiemelte, hogy „ugyan nincs rálátása a pontos számokra", de maximálisan ellenzi a pártvezetésnek a párt katasztrofális pénzügyi helyzetével kapcsolatban folytatott taktikáját, szerinte ez rendkívül káros.

Az nem lehet megoldás meglátása szerint, hogy szándékosan, célzottan szivárogtatnak balliberális portáloknak a Jobbik tragikus helyzetével kapcsolatos információkat.

Kifogásolta, hogy Sneider Tamás az RTL Klub kamerája előtt bejelentette, hogy összesen 604 ezer forintjuk maradt, így a párt három alkalmazottját sem biztos, hogy fogják tudni fizetni. „Ez egyértelműen a gyengeség jele, így pedig képtelenség erőt mutatni. Az önsajnáltatás sosem jó politikai fegyver." – szúrt oda a párt új elnökének.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke mentében. Nem a legkönnyebb időben vette át a pártvezetését. Egyelőre úgy néz ki, nem tud megbirkózni a kihívásokkal. Forrás: Facebook

Elmondta véleményét a Jobbik taglétszámával kapcsolatban kirobbant számháború kapcsán is. Szerinte nem igaz Toroczkai Lászlóék azon állítása, miszerint már csak alig 4000 tagja van a pártnak. Ugyanakkor ő azt tapasztalta, hogy

egyértelműen csökkent az aktív tagok száma, így valószínűleg a Szabó Gábor pártigazgató által hangoztatott 13500 fő „sem fedi a valóságot".

„Valahol a félúton lehet a valóság." – tette hozzá, bár azt elmondta, hogy pontos számokról nem tud beszámolni. A Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalomtól nem tart különösebben, mert szerinte a Fidesztől fognak elvenni szavazatokat. Számításai szerint, aki nem ért egyet a néppárti irányvonallal, az már úgyis távozott. Éppen ezért nem tart további, komolyabb kilépési hullámtól. Ennek ellenére oda kell figyelniük Toroczkaiékra, és ki kell fogni a vitorlájukból a szelet azzal, hogy ismét radikálisabb témákhoz nyúlnak.

Vona Gábor a visszatérésére készülve pozicionálja magát

A volt pártelnökre rátérve elmondta, egyáltalán nem adta fel politikai ambícióit, csak kivár. „Gábor nem az a nyaralós típus, ez csak egy szerep." – jelentette ki az Origo által feltárt olasz luxusutazására utalva. A radikálisok kiválása után csak Vona Gáboron múlik szerinte a visszatérése, számára egyértelmű, hogy éppen ezért Vona a háttérből építi magát. Ezt támasztja alá szerinte, hogy visszavonulása óta kizárólag pozitív szerepkörben igyekszik mutatni magát. Olyan témákban nyilvánul meg, amelyek politikamentesek, a kormánypárti médiának irritálóak, azonban az emberek körében általában véve népszerűek. Ennek több magyarázata is lehet:

Vona teljesen le akarja vetkőzni a radikális múltat, tehát a balliberális pártok irányába együttműködésre alkalmasnak, a baloldali szavazók felé pedig elfogadhatónak akarja pozicionálni magát.

Kiemelte, hogy mindeközben a párt vezetői naponta viszik el „az újabb és újabb balhét", úgy látja, hogy Sneiderék „nagytakarítást végeznek", előkészítve a terepet számára. „Gábor visszavonulna, ugyan?! Előbb vagy utóbb újra találkozni fogunk a nevével!" – vázolta a bukott pártelnök lehetséges szándékát forrásunk.