Teljes káosz a Jobbikban: ismét füllentett a pártelnök

jobbik tépett változat
Vágólapra másolva!
Újabb pénzügyi gigabotrány fenyeget a Jobbikban. Sneider Tamás pártelnök egy interjúban azt mondta, hogy 2017 közepe óta senki nem ad nekik hitelt, miközben a Jobbik kampánybeszámolójában arról írtak, hogy 80 millió forintos hitelt vettek föl a választásra. Időközben az ügyészség is nyomoz a teljesen szétesett alakulatnál egy másik pénzügyi machináció miatt. 
Vágólapra másolva!

Nem stimmel a Jobbik kampánybeszámolója, annak ellenére szerepel benne ugyanis egy 84 millió forintos kölcsön, hogy a párt - elnökének elmondása szerint - képtelen banki hitelhez jutni - írta a Magyar Idők. A lap szerint Sneider Tamás pártelnök az RTL Híradónak azt mondta, a Jobbik 2017 tavasza óta képtelen banki hitelhez jutni, ugyanis még a párt számlavezető bankja is visszautasította a hiteligényléseket. Ennek ellenére

a párt június 8-án közzétett kampánybeszámolójában szerepel egy 84 millió forintos tétel az egyéb források között, Hitel címszó alatt.

Tiltott kampányfinanszírozás is lehet

Az újság szerint erre több magyarázat is lehetséges. Elképzelhető, hogy Sneider Tamás állításával szemben a Jobbik mégis kapott hitelt a választási kampányban. Ezt a verziót erősítheti, hogy a korábbi pártelnök, Vona Gábor is beszélt banki hitelről. Egy másik lehetséges magyarázat szerint a Jobbik nem pénzintézettől kapott hitelt.

Ebben az esetben viszont újfent felmerülhet a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja,

a pártok ugyanis nem kaphatnak bárkitől pénzügyi támogatást - írták. A harmadik verzió szerint valótlan a párt kampánybeszámolója, ami szintén súlyos szabálytalanságokra utalhat - tették hozzá.

Totális összeomlás küszöbén van a Jobbik Forrás: Origo

Utóbbival kapcsolatban megjegyezték, a beszámoló szabálytalansága már korábban is felmerült, mivel nyoma sincs annak a mintegy 100 millió forintnak, amelyet eredetileg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által, tiltott pártfinanszírozás miatt kiszabott kétszer 331 millió forintos szankció befizetésére szedtek össze a szimpatizánsaiktól, majd a párt vezetői bevallották, hogy azt elköltötték a választási kampányban. A beszámoló szerint mindössze alig több mint 20 millió forintnyi adományt használtak fel kampánycélokra, vagyis 80 millió forint sorsa továbbra is rejtély - fűzték hozzá.

Már az ügyészség is nyomoz

A lap azt is írta, hogy az ellentmondásokat az ÁSZ hétfőn kezdődött ellenőrzése tisztázhatja majd, amelynek várhatóan 2019 tavaszán lehet eredménye. Közben a pártnál már ügyészségi nyomozás van folyamatban csalás gyanúja miatt. Emellett hamarosan megindulhat az adóhivatal 331 millió forintos behajtási eljárása, és 60 millió forinttal tartoznak a Magyar Postának is.

Eközben a pártkassza gyakorlatilag teljesen üres. Sneider Tamás keddi interjúja szerint mindösszesen 604 ezer forint van jelenleg a Jobbik számláján, miközben

2019 januárjáig a párt biztosan nem juthat állami támogatáshoz.

A Magyar Államkincstár ugyanis júliustól elkezdte vonni a Jobbik költségvetési támogatását a számvevőszék által feltárt tiltott pártfinanszírozás miatt - olvasható az újságban.