Hazánkban a 30-39 éves nők közel fele hisz a péntek 13-a szerencsebefolyásoló erejében. Ráadásul közülük szinte háromszor többen tartják e napot szerencsésnek, mint szerencsétlennek – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által a péntek 13-i babonákkal kapcsolatos, a felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérésből.

Évente maximum háromszor eshet péntekre a hónap 13. napja. ez idén összesen kétszer fordul elő, április 13-án és július 13-án, vagyis idén utoljára e hét pénteken. A hazai lottótársaság ennek kapcsán készített a felnőtt lakosság körében egy 1000 fős kutatást.

Vajon mennyire hisznek a magyarok a péntek 13-a szerencsehozó erejében, és milyen babonákat kötnek e naphoz?

A felmérésből kiderül, hogy – bár a magyarok csupán kétötöde tulajdonít valamifajta szerencsebefolyásoló szerepet péntek 13-ának – de közöttük két és félszer többen vannak azok, akik szerint ez a nap inkább szerencsét, és nem szerencsétlenséget hoz. A péntek 13-át leginkább Fortunához kapcsolók között kimagaslik a 30-39 éves nők korosztálya.

Forrás: Dreamstime

A péntek 13-át szerencsésnek tartók közül minden második megkérdezett személyes pozitív élményt is társít ehhez a naphoz: legyen ez egy sikeres vizsga, születésnap vagy aznapra eső pénznyeremény.

A felmérésből az is kiderül, hogy akik hisznek péntek 13-a szerencséjében, azok nagyobb arányban játszanak valamilyen szerencsejátékkal, ráadásul 4 százalékukkal előfordult már, hogy nemcsak hogy megálmodták a nyerőszámokat, de nyertek is azokkal!

Sokan pedig kifejezetten péntek 13-án teszik próbára szerencséjüket a lottózókban: ilyenkor az értékesítőhelyek forgalma egy átlagos péntekhez viszonyítva akár a másfélszeresére is nőhet. A szerencsevadászok ilyenkor leginkább a hagyományos lottójátékokkal szeretnek játszani, de a sorsjegyek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a játékosok körében.

Péntek 13-át a magyar lakosság csupán egytizede tartja szerencsétlenséget hozónak, de közülük minden negyedik válaszadó igazi triszkaidekafóbiásnak (azaz olyasvalakinek, aki irracionálisan tart a 13-as számtól) számít, és ezen a napon akár lakásából sem mozdul ki, nem közlekedik,

sőt akár a munkavégzést is kerüli.

Habár a hagyomány szerint inkább balszerencsésnek számít a 13-as szám, a kutatásból úgy tűnik, a magyarok többsége mégis szerencseszámként gondol rá. A felmérés azt mutatja, hogy a 18 éves és idősebb magyar lakosság többségének van szerencseszáma, a leggyakoribb a 7-es, majd ezt követi rögtön a 13-as, a 3-as, a 8-as és a 21-es.

Most pénteken azért is érdemes betérni a lottózókba, mert július 13-án különleges akcióval várják a Fortunában bízókat:ezen a napon több mint 1000 darab extra pénznyereménnyel gazdagodhatnak a játékosok. A most pénteken egy szelvényen legalább 1 500 forintért Ötöslottó játékot vásárlók eséllyel pályázhatnak az 1000 x 13 ezer forintos, a 100 x 130 ezer forintos és a 13 x 1 millió forintos extra pénznyereményekre. Lehet, hogy most pénteken az ön szerencséjét is meghozza a bűvös 13-as szám?