A Neumann János Egyetem és a PontVelem Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően egy okos osztály, az úgynevezett MOBIDIK állomásozott a napokban a GAMF Műszaki és Informatikai Kar udvarán, az Informatika Tanszék előtt. A MOBIDIK, azaz az utazó Mobil Digitális Iskola 2017 év eleje óta járja az országot és a jövőben is hetente jut el újabb és újabb iskolákba bemutatva a jövő oktatását.

Az egy hetes program megnyitóján részt vett a Neumann János Egyetem képviseletében dr. Ailer Piroska rektor és Finta Zita kancellár asszony, valamint dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja. Jelen volt még Matolcsy Miklós, a MOBIDIK program vezetője, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ Tankerületi Igazgatója és dr. Gaál József, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

"Mérföldkőhöz érkezett a program" – mutatott rá Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a MOBIDIK Program tulajdonosa.
A high-tech utazó tanterem célkitűzése, hogy komplex eszközrendszerén keresztül a modern digitális pedagógia módszertanokat élményszerűen bemutassa gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt. Feladata, hogy megélhetővé tegye az oktatásban égetően szükséges digitális szemléletváltást. "A Neumann János Egyetemmel együttműködésben azt is megmutathattuk most, hogy mindaz, amit játékosan a digitális eszközök segítségével az iskolapadban megtanulnak a gyerekek, hogyan lesz használható a felnőtt életben. A digitális kvalitásokkal rendelkező gyerekek nagyobb eséllyel tudnak majd a munkaerőpiacon elhelyezkedni, hiszen készségszinten birtokukban lesznek az alapok." - zárta szavait a program vezetője.
A MOBIDIK egy olyan bemutató és fejlesztő utazó szakműhely, mely minden részletében képviseli és oktatja a kormány által 2016 óta irányvonalként kitűzött Digitális Oktatási Stratégia sarokpontjait.

A konténer valójában egy csúcstechnológiás tanterem, amelynek berendezése egyaránt alkalmas úgy frontális oktatásra, mint csoportmunkára, de rövid időn belül átalakítható közösségi térré is.

A jövő oktatása ma.www.mobidik.hu

A konténer tartalmaz többek között egy nagyméretű, érintőképernyős kijelzőt, amely természetesen az órákon használt notebookokkal és táblagépekkel összekapcsolható. A gépek osztálymenedzsment rendszereken keresztül kommunikálnak, amelyek segítségével a tanár folyamatosan kézben tudja tartani az órát, tartalmat képes megosztani, bemutatni a táblán, feladatot kiadni és számon kérni, az előre megtervezett tanórákat élményszámbamenően megtartani. Ezeknek hála egy osztályon belül egyénre szabva tud differenciáltan feladatokat kiosztani egy időben, így minden gyerek egyszerre van lekötve a képességének megfelelő szintenAz érintőképernyős kijelző, notebookok és táblagépek mellett a 3D nyomtató, valamint LEGO robotok is mind olyan eszközök a teremben, amelyek még izgalmasabbá teszik az órákat diákok, hallgatók és pedagógusok számára egyaránt. Hetente közel 350 érdeklődő tud közvetlen tapasztalatot, élményt szerezni az egyedülálló okos osztályban.

A MOBIDIK saját 4G modemmel biztonságos és elegendő sávszélességet biztosít a felhasználók részére, így a program nem pusztán a hazai informatikaoktatás fontos mérföldköve, hanem egy szemléletváltást vetít elő; a huszonegyedik század eszközrendszerét kínálja a hagyományos pedagógiai gyakorlat számára.

Minden érdeklődő figyelmét megragadja az innováció.Forrás: Origo


A programvezetők célja, hogy a gyerekek ne csak filmeket nézzenek vagy játsszanak az említett eszközökön, hanem általuk jussanak használható tudás birtokába.

A MOBIDIK Programnak kezdetek óta erős szakmai együttműködő partnere a Neumann János Egyetem.
Néhány éve ismertük fel, hogy sokkal módszeresebben kell együttműködnünk a közoktatásban érintett intézményekkel, szervezetekkel, annak érdekében, hogy a kecskeméti felsőoktatás, és most kiemelten a mérnökképzés és a gazdasági képzés, erős lábakon tudjon állni a jövőben is. - mondta Dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai karának dékánja.

A héten megvalósult programban nagyon sok fél működött együtt: a Neumann János Egyetem GAMF kara, kancellári hivatala, a Pontvelem Nonprofit Kft, a MATEGYE, a kecskeméti, ceglédi, szolnoki tankerületek, az egyetem Pedagógusképző kara és Petőfi Sándor Gyakorló iskolája, és végül, ugyanakkor legfontosabbként a matematikai versenyeken sikeresen szereplő diákok.
Hiszek abban, hogy ennek az összefogásnak az eredményeként mind a gyermekek, mind az együttműködő partnerek tudásban, tapasztalatban gazdagabbakká váltunk- zárta gondolatait az egyetem vezetője.

A cél az, hogy minden tanórán és szakkörön újabb és újabb diákok vegyenek részt, tapasztalják meg a jövő oktatását.

A MOBIDIK Program folytatja országjáró körútját, további információ itt.