Novák Előd: A Jobbik jelenlegi vezetői Vona Gábor bábjai

2018.07.14. 18:11

Nagyon súlyos önfeladásnak tartom azt, hogy a Jobbik elkezdett liberális irányba tolódni. Vona Gábor nemcsak a gárdamellényét, hanem sokadik köpönyegét is levette – nyilatkozta Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke a Magyar Hírlapnak. A jelenleg a Mi Hazánk Mozgalomban tevékenykedő politikus nem bánt kesztyűs kézzel egykori pártjával, és annak korábbi vezetőjével. A harc folytatódik a felek között.

„Érdekes, hogy a honvédség jobban tűri belső, építőnek szánt kritikáimat, mint korábban a Jobbik, vagy legalábbis Vona Gábor" – így kezdte mondandóját Novák Előd a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A beszélgetés későbbi részében kifejtette, hogy mit is ért ezalatt pontosan: meglátása szerint a pártban a döntéshozatal az idők során egyre centralizáltabb lett, a két évvel korábbi tisztújításon szinte csak olyan emberek kerülhettek az elnökségbe, akik mindenre bólogattak, amit Vona Gábor és Szabó Gábor, pártigazgató mondott.

Sokan pedig ebből tanulva inkább befogták a szájukat, belesimultak az új rendszerbe. Mára a Jobbik-frakció többsége ilyen mamelukokból áll– mondta a csalódott politikus. Elmondása szerint ő nem így tett, személye garanciát jelentett volna, hogy a jobboldalon maradjanak, ezért eltávolították a „párt élvonalából." Arra a kérdésre, hogy egyetértett-e azzal, hogy a Jobbik elkezdett liberális irányba tolódni, úgy felelt, hogy nagyon súlyos önfeladásnak tartja ezt a folyamatot, Vona Gábor nemcsak a gárdamellényét, hanem sokadik köpönyegét is levette. Szerinte sok jó szándékú jobbikos azzal áltatta magát, hogy ez csak a felszín, és kormányra kerülve visszatérnek a régi, radikális változást célzó elvekhez. Ezzel összecsengve Novák a néppártosodásról elmondta, hogy azt eleinte elsősorban stílusváltásnak, kommunikációs finomhangolásnak hazudták, azonban az valójában komoly tartalmi váltást jelentett.

A mindenáron való kormányra kerülés szándékával nem értettem egyet, ezt gyakran tettem szóvá Vona Gábornak, ám ezt a kritikát sem tűrte – fűzte hozz Novák Előd. Aztán sorolásba kezdett, miket tagadott meg a Jobbik:

  • Korábban a párt programjának része volt az írni-olvasni nem tudók szavazati jogának megvonása, majd ezt a választmányi döntést Vona Gábor egy személyben felülírta.
  • Feladták azt az irányt is, miszerint elfogadhatatlan a Jobbik számára az uniós tagság, amely a nemzeti függetlenség „végzetes megcsonkításával jár."

Kritika a Jobbik holdudvarába beszivárgó személyeknek és a béruniós kezdeményezésnek

Kifogásolta, hogy számos olyan személy került a párt holdudvarába, akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna ott. Ide sorolta Havas Henriket, Heller Ágnest. A Jobbik új szövetségi politikájával sem értett egyet: kifogásolta, hogy a „homoszexuális felvonuláson részt vevő" Momentum és „a már Schiffer Andrásnak is vállalhatatlanul elvtelenné váló" LMP jött szóba mint koalíciós partner.

Novák Elődnek, a Jobbik korábbi alelnökének nem tetszett, hogy Heller Ágnes és Havas Henrik megjelent a párt holdudvarábanForrás: MTI/Vajda János

Novák Előd rátért a Jobbik egyik legfontosabb kampányelemére, a béruniós kezdeményezésre. Szerinte a program az szemfényvesztés, mert nem igazán elvszerű az Európai Unió kezébe adni a jelenleg nemzeti hatáskörbe tartozó döntési lehetőségeket, mint például az adópolitikát. Szerinte a kezdeményezés egyben a magyar emberek megtévesztése is volt, hiszen a Jobbik azt sugallta, hogy az unió majd jótékonysági intézményként megoldja a bérfelzárkóztatás problémáját.

„Vona bábjai" előkészítik a visszatérését

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, és Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese úgy kerülhetett képbe a választás után, hogy ők Vona Gábor legközelebbi bizalmasai, bábjai, akik garantálhatják számára, hogy visszatérhessen a Jobbik élére. Novák szerint egyértelmű, hogy ez a célja a bukott politikusnak. Pár napja mi is erről írtunk a Jobbik belső ügyeire rálátással bíró politikusra hivatkozva.

Most viszont muszáj volt lemondania, hiszen annyiszor megígérte, hogy a Jobbik megnyeri a választást, hogy minden hitelességét elveszítette volna, ha nem vállalja a felelősséget a vereségért– indokolta meg a Jobbikban csalódott politikus, miért lépett hátrébb Vona. A beszélgetés talán legérdekesebb része volt, amikor a Magyar Hírlap megkérdezte Novákot, hogy a Jobbikban tényleg elhitték, hogy nyerhetnek a választáson, amire a politikus a következőket felelte:

Sosem tudtam, hogy Vona lelke mélyén mi van, de a szűk környezetével, például a frakció döntő többségével sikerült ezt elhitetnie. Nagyon veszélyes, ha olyan emberek hozhatnak döntéseket egy ország sorsáról, akiknek ennyi politikai realitásérzékük sincs.

Szerinte mindent feltettek a választási győzelemre, a párt egész gazdálkodását is. Novák tudomása szerint a Jobbik intézményrendszerét évente több mint egymilliárd forintból tartották fenn, most mégis tele vannak adóssággal.

Ha valaki így kezeli a pártja pénzét, hogyan gazdálkodna az ország vagyonával? – tette fel a kérdést, amit aztán nem válaszolt meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK