Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az ENSZ migrációs csomagjának az előkészítésében, és ha az ENSZ-közgyűlés elé kerül a dokumentum, akkor nemmel szavaznak majd – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően.

Az elmúlt héten az ENSZ globális migrációs csomagjáról a vita véget ért – mondta Szijjártó Péter. A magyar kormány álláspontja a csomagról egyértelmű, mivel az elfogadott csomag ellentétes a magyar érdekekkel. Ez egy migrációt ösztönző dokumentum, aminek az az alapállása, hogy a migráció jó, és kivédhetetlen jelenség – ismertette a külügyminiszter. Mindezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja – tette hozzá.

Szijjártó Péter: Magyarország kilép az ENSZ migrációs paktumábólForrás: MTI/Kkm / Szabó Árpád

Az ENSZ tagállamainak a többsége kibocsátó ország, így ezen államok álláspontja érvényesült. Ez a dokumentum alapvető jognak tekinti a migrációt, miközben nem veszi figyelembe azon emberek érdekeit, akik biztonságban akarnak élni – tette hozzá. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a csomag vitája során azt mondták, hogy ez nem lesz jogilag kötelező dokumentum, de végül kiderült, hogy minden országnak egyedi programot kell kötelezően készíteni a migráció ügyében.
A kormány úgy döntött hazánk kilép a migrációs csomag elfogadási folyamatából, így nem tekintjük magunkra nézve kötelezőnek az abban foglaltakat. Ha az ENSZ-közgyűlés dönt majd erről a csomagról, akkor nemmel szavazunk majd - mondta a miniszter.