A nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott afgán szakértő, Janan Mirwais vezető LMP-s politikusok szerint kiváló munkatárs, de akadnak olyanok is a pártban, akik nem tudják, mi a feladata az afgán származású szakértőnek – számolt be róla a hirado.hu.

Janan Mirwais 2017 óta látja el az LMP-t tanácsokkal, és kíséri el a párt politikusait rendezvényekre, sajtótájékoztatókra. Szél Bernadett, a párt társelnöke még a Nemzetbiztonsági Bizottság munkájába is megpróbálta bevonni, de a „szakértő” megbukott az átvilágításon, és az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg az afgán származású tanácsadónál.
Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta:
Mirwais egyebek mellett jogi tanácsokkal látja el a pártjukat, de neki személy szerint barátja is.Mint ahogy azt korábban megírtuk, Mirwais egy videóinterjúban úgy fogalmazott:
az a nagy szerencséjük, hogy Magyarországon nincs viszonylag nagy muszlim kolónia.

Mirwais Janan, az LMP tanácsadójaForrás: Pesti Srácok

Azt, hogy ezt mire értette pontosan, Mirwais nem akart válaszolni, Csárdi szerint viszont a mondat azt jelentette, hogy gyűlöletre gyűlölet a válasz. Arról egyébként, hogy a muszlim közösségek annak ellenére radikalizálódnak, hogy a nyugat-vagy észak-európai országok befogadóak, az volt a véleménye:
jól látható, hogy ez a kérdés még nincs lezárva, sem uniós, sem világszinten. Véleménye szerint a mindenkori kormánynak, így a magyar kormánynak is elsődleges feladata és felelőssége, hogy a helyben élőt, tehát Magyarország biztonságát garantálják.Az Europol adatai szerint tavaly 62-en haltak meg Európában iszlamista merényletben, 2016-ban 135-en, 2015-ben pedig csak a párizsi terrortámadásokban 130-an.