Németh Szilárd: Izraeltől a biztonság terén is van mit tanulni

NÉMETH Szilárd
Budapest, 2018. július 16. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszéltek a Heti Tv Pirkadat című műsorában a most lezárult parlamenti ülésszakról, valamint arról, hogy az elfogadott költségvetés milyen terveket, lehetőségeket tartalmaz. Mindezek mellett szóba került még a múlt tisztelete és a nagyszerűen fejlődő magyar-izraeli kapcsolatok is. A két politikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo munkatársa kérdezte.
Vágólapra másolva!

A múlt héten fogadta el a parlament az ország jövő évi költségvetését, amivel kapcsolatban Bajkai István elmondta, a szavazásban az ország és a haza sorsáról döntöttek,

ami egyszerre szolgálja a biztonságot és a fenntartható fejlődést.


A büdzsé előkészítését egy hosszabb munka előzte meg, ma Magyarország biztonságpolitikai szempontból van nehéz helyzetben – mondta el Németh Szilárd, de mindezek mellett a magyar gazdaság és az emberek teljesítményének köszönhetően egyre többet tud adni mindenkinek ez a költségvetés, azaz mindenki legalább egyet léphet előre.

A most elfogadott büdzsében is nagyon kiemelt szerepet kapnak a családok, Bajkai István szerint már

a családi otthonteremtési támogatásban több mint 75 ezer család részesült, mindezek azt mutatják – emelte ki a politikus, hogy a kormány eltökélt a családok támogatásában, és ezek idén még jobban kibővültek.

A múlt héten járt Izraelben a magyar kormányfő egy nagyobb delegáció élén, amelyet a Magyar Honvédség egyik frissen vásárolt gépe repítette el. A megbeszéléseken szóba kerültek gazdasági kérdések is, ennek kapcsán jegyezte meg Bajkai István, hogy ahogy

Mindezt nagyon jól jellemzi a mostani látogatás Jeruzsálemben. A két ország viszonyáról azt mondta el Németh Szilárd, hogy ilyen még nem fordult elő, hogy egy éven belül kétszer is alkalom nyílik a megbeszélésekre, tavaly Budapesten, és most pedig az izraeli fővárosban. A két kormány, a két országgyűlés is komoly és jó viszonyt ápol egymással.

Ami a honvédelmi együttműködést illeti, az államtitkár leszögezte, Izraeltől a biztonság, a katonai fejlesztés szempontjából is van mit tanulni, azonban nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.