A miniszterelnöki megbízott azt mondta, egymillió ember írta alá a Minority SafePacket, amit az őshonos kisebbség jogainak érdekében Brüsszel sem tehet zárójelbe.

Szili Katalin Egerben, a Kárpát-medencei irodalomtanárok találkozójának megnyitóján azt mondta, köszönet jár mindazoknak, akik a Kárpát-medence valamennyi szegletében segítenek elsajátítani a tudást a magyarságunkról, akik azon munkálkodnak, hogy a fiatalok megismerjék az identitásunkat.

„Köszönet jár önöknek, mert sokat tesznek azért, hogy megőrizhessük identitásunkat, ami nem jelent mást, mint hogy a gyergyószentmiklósiak száz év múlva is elmondhassák, van magyar szó, magyarul álmodhassanak a Délvidéken és magyar szó lehessen a felvidéki templomokban" – mondta.

Szili Katalin azt is mondta: azt, hogy egymillión aláírták a Minority SafePacket az őshonos kisebbség jogainak érdekében, Brüsszelben sem tehetik zárójelbe.

Van még néhány hónapjuk, hogy tegyenek valami jót ennek a hatvanmilliós őshonos kisebbségi csoportnak az érdekében

- mondta.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke azt mondta, az anyaország határokon átnyúló újraegyesítése a szövetség célja, amelynek a megvalósításában nagyon fontos szerepe van az ifjúság nevelésének, oktatásának.

Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint a Rákóczi Szövetségnek és az elkötelezett szervezőknek hála

Egerben konferenciák, szakmai találkozók, csereprogramok valósulnak meg a magyar tannyelvű iskolák közreműködésével.

Habis László (Fidesz-KDNP), a megyei jogú város polgármestere szerint az anyaországi kormányzati politika egyik központi célja a határokon átívelő nemzetegyesítés, újraegyesítés. „Eger ennek a folyamatnak akar gyakorlati terepet biztosítani a magyar-magyar nemzettestvéri, baráti és szakmai kapcsolatok erősítésével" - tette hozzá.