A bevándorlás veszélyt jelent, amíg az ENSZ pozitívnak értékeli

2018.07.25. 08:52

Bár az ENSZ migrációs paktuma elvileg csak iránymutatásnak minősül, a nemzetközi bíróságok később hivatkozási alapnak tekintik majd, így kötelező érvényt nyernek a benne foglaltak - jelentette ki a Magyar Hírlapnak Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György elmondta, hogy 2015 óta folyamatos az illegális bevándorlás Európába, a migránsok mozgása mind a három főútvonalon - Spanyolország, Olaszország és Görögország felé - továbbra is intenzív. Most a balkáni útvonalon főleg afgán, pakisztáni, bangladesi, iráni és török állampolgárok érkeznek, az olasz és spanyol utakon keresztül pedig alapvetően a közép-afrikai térségből származók.

Mindaddig, amíg az ENSZ pozitívnak értékeli a migrációt, és bizonyos gazdasági erők szerint szükség van a képzett bevándorlókra, továbbá az elsősorban Soros Györgyhöz köthető szervezetek aktívan részt vesznek az illegális migráció szervezésében, finanszírozásában, segítésében, számunkra a bevándorlás veszélyt jelent - fogalmazott.

Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

Mint mondta, "a kvótákkal kapcsolatban rájött az EU, hogy a migránsok nagyobb számban való kötelező szétosztása elfogadhatatlan". Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy mostanra több ország migrációs politikájában változások következtek be - tette hozzá.

Bakondi György szerint fontos lenne, hogy az EU hosszú távú migrációs politikájáról már ne a mostani, hanem a jövő tavaszi európai parlamenti választáson megválasztandó uniós vezetés döntsön.

A főtanácsadó leszögezte: addig semmilyen érdemi, európai szintű döntést nem lehet hozni, amíg a külső határokat nem zárjuk le, ezzel pedig nem állítjuk meg a folyamatos tömeges bevándorlást. A külső határon, nem a nemzetállamok belső határainál kell a bevándorlókat ellenőrizni és feltartóztatni - hangsúlyozta.

Bakondi György elmondta azt is, hogy Magyarország területére a déli határszakasznál július végéig csaknem háromezren próbáltak meg belépni. 1119 esetben a rendőrök és a katonák megakadályozták a migránsokat a kerítés átlépésében, a visszakísértek száma pedig 1871 volt.