Fél éven belül összehangolható a tagállamok migrációs politikája

2018.07.26. 11:01

Csejtei István, volt líbiai nagykövet szerint fél éven belül összhangba kerülhet az uniós tagállamok migrációs politikája.

Az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában elmondta, a tagállamok egyetértenek a külső határok védelmének fontosságában és a kötelező kvóták lekerültek a napirendről, ebből is látszik, hogy közelítenek a vélemények - fűzte hozzá Csejtei István.

A szakember véli, hogy az utóbbi két évben a tagállamok elbeszéltek egymás mellett, és nem alakult ki közös álláspont, azonban az elmúlt hónapok fejleményei bizakodásra adnak okot.

Migránsok várnak arra, hogy Európába szökhessenek MarokkóbólForrás: AFP/Fadel Senna

Csejtei István szerint pozitív fejlemény, hogy az Európai Tanács június 28-án kiadott közleménye iránymutatást adott a szakembereknek és a szaktárcáknak, továbbá a nemzetközi visszhang szerint sikeres volt a július 12-én tartott innsbrucki belügyminiszteri találkozó is.

Ebben az évben csaknem 48 ezer ember ékezett tengeri úton, ezek közül 2000 ember belefulladt a Földközi-tengerbe. Az előző évek adatait látva évről évre megfeleződik az illegális bevándorlók száma - tette hozzá.