A hőség miatt kiadott vörös kódot követően magasabb fokozatba kapcsolt a szociális és egészségügyi hálózat – mondta Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy ez azt is jelenti, hogy a rászorulókat, így a hajléktalanokat is, eredeti funkciójától függetlenül bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia. Ugyanakkor aktívabbak a szociális munkások a közterületeken. Emellett a klimatizált helyiségekről, vízosztó pontokról, párakapuk, ivókutak elhelyezkedéséről információt nyújtó diszpécserszolgálat kezdte meg a működését – tette hozzá.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az államtitkár figyelmeztetett arra, hogy mindenki fokozottan figyeljen a környezetében élő idősekre, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, illetve a kórházak vezetőinek is kötelességük óvni az egészségügyi dolgozók egészségét.

Eszerint a kórházakban a feladatok többségét, lehetőség szerint a reggeli vagy az esti órákban kell ellátniuk az ápolóknak, és gondoskodni kell a folyadékpótlásukról.Ez utóbbi a betegek és a látogatók esetében is fontos feladat – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy a kórházépületek felújítása, szigetelése nyomán ma sokkal jobb a helyzet az intézményekben, mint 6-8 éve, illetve korszerűsödött a mentők járműparkja is.